Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kommer ha koll – men spelarna får inte veta”

Janne Andersson och Peter Wettergren.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Cristiano Ronaldo.Foto: RAFAEL MARCHANTE / REUTERS BILDBYRÅN

Sveriges öde i Nations League avgörs mot Frankrike i Paris. 

Men samtidigt måste Blågult förlita sig på att Portugal inte slappnar av mot Kroatien. 

– Vi kommer ha koll på den matchen (Kroatien – Portugal), men spelarna kommer inte få veta hur det går, säger assisterande tränare Peter Wettergren. 

Det är en knepig situation Sverige befinner sig i när de på tisdag möter världsmästarna Frankrike på Stade de France. 

Dels måste de göra en bra prestation och helst ta med sig poäng, dels måste de hålla koll på hur det går i matchen som går parallellt mellan Kroatien och Portugal i Split. 

Portugal kan hjälpa Sverige

Assisterande förbundskapten Peter Wettergren svarade under måndagens presskonferens på frågor gällande matchen – och han var tydlig: 

– Frankrike är en av världens bästa landslag. För att besegra dem måste vi upp till personbästa, och det har vi kunnat göra mot dem förr, men det gäller att även vara det på tisdagskvällen. Vi måste göra allt i vår makt. 

För att Sverige ska undvika nedflyttning till B-divisionen måste de ta mer poäng än kroaterna. Alternativ nummer två är om båda vinner eller förlorar så måste Blågult vinna med större marginal eller förlora med mindre marginal än Kroatien. 

”Janne som bestämmer i slutändan”

– Vi kommer ha koll på matchen mellan Kroatien och Portugal. Men spelarna kommer inte få veta hur det går, det är inget vi kommer informera dem om under matchens gång. Vi kommer hålla koll från bänken och om vi behöver göra något så kommer vi göra det, säger Peter Wettergren och poängterar att Janne Andersson har fortfarande sista ordet, trots hans frånvaro på grund av covid-19:

– Janne har varit delaktig hela den här samlingen. Han och vår analytiker (Christoffer Bernspång) har jobbat väldigt tätt ihop. Det är i slutändan Janne som bestämmer om det blir skarpt läge. Vi pratar med varandra 2-3 gånger om dagen. Han (Janne Andersson) kommer att ha kontakt med Christoffer Bernspång som sitter på läktaren och som sedan kan meddela oss på bänken. Om Janne ser något från tv så kommer han säga det till Bernspång som meddelar oss.

Förutsättnignar:

Sverige möter Frankrike samtidigt som Kroatien ställs mot Portugal. Blågult måste ta mer poäng än kroaterna för att hänga kvar i A-divisionen. Alternativt om båda vinner eller förlorar så måste Sverige vinna med större marginal eller förlora med mindre marginal.