Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbarna eniga: EM måste skjutas upp

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Organisationen för Europas fotbollsligor har ett tydligt budskap till Uefa:

Skjut upp fotbolls-EM 2020.

– Vår högsta prioritet är att de nationella ligorna ska avsluta den här säsongen, säger organisationens ordförande Lars-Christer Olsson till Dagens Nyheter.

Spridningen av coronaviruset har fått hela fotbolls-Europa att stanna upp.

På tisdag ska nationsförbunden och företrädare för klubbfotbollen och spelarfacket ha ett videomöte för att diskutera hur fotbollen nu ska hantera situationen.

Och en fråga är central: Ska fotbolls-EM 2020 spelas som planerat eller ska mästerskapet flyttas?

Dagens Nyheter har varit i kontakt med Sveriges förbundsbas Karl-Erik Nilsson som meddelar att Uefa (europeiska fotbollsförbundet) räknar med att kunna lämna ett svar på den frågan redan under tisdagen.

”Framfört vårt önskemål”

Han vill dock inte gå in på vilka önskemål det svenska förbundet kommer att framföra.

”Vi framför våra synpunkter i samband med mötet i morgon och direkt till våra kollegor på mötet”, skriver Karl-Erik Nilsson i ett meddelande.

Lars-Christer Olsson är mer öppen. Han sitter som ordförande i European Leagues, organisationen för Europas fotbollsligor, och de kommer att föreslå att EM 2020 skjuts upp.

– Vi har redan framfört vårt önskemål, nämligen att vår högsta prioritet är att de nationella ligorna ska avsluta den här säsongen. Sedan kan det bli olika i olika länder beroende på hur smittspridningen ser ut, säger Olsson till Dagens Nyheter.

Enligt nuvarande plan ska EM starta den 12 juni. Uefa överväger dock att flytta mästerskapet till december, enligt The Telegraph.

 

LÄS MER: Beskedet om allsvenskan: Så sen start som möjligt

LÄS MER: Så påverkas fotbollsligorna av coronaviruset 

LÄS MER: Fotbollsstjärnan har flytt – efterlyst av Interpol