Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Två länder tilldelas VM 2023

Sverige tog brons i VM 2019 efter seger mot England.Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN
Australiens Sam Kerr jublar över beskedet.Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS BILDBYRÅN

Nu är det klart. 

VM 2023 spelas i Nya Zeeland och Australien. 

”Vi gjorde det”, skriver storstjärnan Sam Kerr på Twitter. 

Det var en jämn kamp med Colombia. 

Men nu står det klart att två länder delar på värdskapet för dam-VM i fotboll. Fifa delade under torsdagen mästerskapet till Australien och Nya Zeeland. 

Tidigare drog både Brasilien och Japan sina ansökningar på grund av coronakrisen och dess ekonomiska konsekvenser. 

”Den ekonomiska återhållsamhet som covid-19-pandemin har tvingat fram har gjort att regeringen inte anser att det här är rätt tid för oss att ansöka om de finansiella garantier som Fifa har bett om”, skrev det brasilianska förbundet CBF i ett uttalande.

Ska vara tolv spelorter

Värt att poängtera i sammanhanget är att det är första gången som två länder delar på värdskapet för ett dam-VM. Det är också första gången som ett VM i fotboll för damer arrangeras i Oceanien. 

Australien/Nya Zeelands ansökan innehåller tolv olika spelorter, sju i Australien och fem i Nya Zeeland. Det är sedan tidigare bestämt att öppningsmatchen ska spelas i Auckland och finalen i Sydney.

”Vi gjorde det! Dags att leverera det bästa mästerskapet någonsin”, skriver Nya Zeelands officiella VM-konto på Twitter. 

Den australienska stjärnan Sam Kerr är lyrisk: 

”Vi gjorde det”, skriver Chelsea-spelaren.