Foto: Andreas L Eriksson
 Foto: Andreas L Eriksson

Klart: Hamrén lämnar landslaget efter EM

Publicerad

Det har stormat kring Erik Hamrén det sista året.

Nu tackar han för sig.

Förbundet bekräftar att Hamrén väljer att sluta efter EM.

– Han har meddelat att han slutar, säger förbundsstyrelsens Lars-Christer Olsson till SportExpressen.

Sommarens EM-slutspel i Frankrike blir Erik Hamréns sista som förbundskapten - oavsett hur det går för svensk del.

Trots att det är ett halvår kvar till den påstådda avgången ska beslutet redan vara fattat, efter en tids diskussioner mellan parterna, rapporterar Fotbollskanalen under måndagsmorgonen.

Anledningen till framförhållningen ska dels vara att den delvis ifrågasatte Erik Hamrén ska slippa frågor om sin framtid, samtidigt som förbundet i lugn och ro på ett transparent vis kan leta efter en efterträdare utan att väcka frågetecken.

Kort efter avslöjandet bekräftar Lars-Christer Olsson, andre vice ordförande på förbundet, nyheten:

– Det stämmer. Erik har meddelat att han slutar.

En ny förbundskapten - som tillträder direkt efter EM - kommer att leda landslaget för första gången i VM-kvalmatchen mot Holland den 6 september när jakten på en biljett till VM i Ryssland 2018 inleds. Förutom Sverige och Holland deltar även Frankrike, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg i gruppen.

De kan ta över

Ett flertal högprofilerade tränare har tidigare pekats ut som Hamréns möjliga efterträdare. Bland dem finns IFK Göteborgs Jörgen Lennartsson, tidigare stjärnspelaren Henrik Larsson, U21-landslagets succétränare Håkan Ericson och Hammarbys Nanne Bergstrand.

Erik Hamrén tillträdde som svensk förbundskapten efter att Lars Lagerbäck avgått i samband med landslagets miss att kvala in till VM i Sydafrika 2010.

Under Hamréns ledning lyckades Sverige kvala in till EM 2012 i Polen och Ukraina, där landslaget blev utslaget i gruppspelet, medan man missade plats i VM 2014 i Brasilien efter förlust i playoffspelet mot Portugal.

Biljetten till sommarens EM-turnering i Frankrike - som nu alltså pekas ut som förbundskaptenens sista framträdande - säkrades i sista stund under svettiga omständigheter. Efter en svag avslutning i kvalspelet, där Sverige slutade efter både Österrike och Ryssland, krävdes playoffvinst mot Danmark i november.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag