"Klart att Italien är det tuffaste laget"

Andreas Granqvist.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Janne Andersson tillsammans med Andreas Granqvist.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Italien var mardrömsmotståndaren. 

Nu får fotbollslandslaget ladda upp för en tuff batalj i kampen om VM-platsen. 

– Det ska bli intressant. Det är klart att Italien kanske är det tuffaste laget, säger lagkaptenen Andreas Granqvist. 

När lottningen gick in i sitt slutskede stod det mellan Danmark och Italien för Sveriges del i playoff till VM. Och det blev mardrömslappen som visades upp: Italien. 

Den svenska lagkaptenen Andreas Granqvist följde lottningen - och erkänner att han blev besviken när motståndet stod klart:

– När det var de två kvar hoppades jag naturligtvis på Danmark, men nu får vi i stället hoppas på att två lag från Skandinavien tar sig till VM och åker till Ryssland. 

Hur ser du på Italien?

– Det är klart att Italien kanske är det tuffaste laget, men så är det med lottning. Vi fick Portugal i förra VM-kvalet och nu har vi Italien. Vi har visat att vi kan slå nationer som Frankrike och de är kanske ett snäpp bättre än Italien. Vi måste komma upp i två maxprestationer för att kunna hota Italien. 


LÄS MER: Sverige mot Italien – här är allt du behöver veta. 

Börjar på hemmaplan

Sverige kommer att börja på hemmaplan, vilket inte behöver vara en nackdel enligt Granqvist:

– Jag kan tycka att när man möter en stornation som kanske är favorit på papperet så kan det vara skönt att spela hemma först och förhoppningsvis få med ett bra resultat. När vi mötte Portugal började vi borta och då gick det inte vägen, mot Danmark började vi hemma och då gick det vägen och den känslan hoppas jag vi kan ta med in i matchen mot Italien, säger Granqvist som menar att det nu krävs två maxprestationer för avancemang:

–   Det är klart att vi verkligen måste komma upp i samma nivå som när vi mötte Frankrike. Framförallt ska vi försöka hålla nollan i första matchen, för det är väldigt avgörande att få mål på bortaplan. Kan vi få med oss 1-0 eller 2-0 vore det optimalt. 

Hur ser du på era chanser att gå till VM?

– Jag vill inte sätta några procentsatser. De är storfavoriter, men vi har visat att vi kan skrälla i sådana här matcher så det blir spännande. 

Krafth ser framemot mötet

Emil Krafth som till vardags spelar i Bologna i Serie A säger följande om lottningen:

- Det blir kul för mig att möta Italien, men det är kanske det svåraste motståndet också. Vi visste att det skulle bli en tuff lottning. Sedan om Italien passar oss eller inte är svårt att säga. Vi har gjort bra matcher mot bra motstånd tidigare. 

Vad är din bild av Italien?

- Italien är ett bolltryggt lag och är disciplinerade. De har världsklasspelare på varenda position. Jag vet hur de vill spela, ligger i sina positioner och vill styra spelet. Sedan är de bra defensivt och taktiskt. Det är så man jobbar här nere. 

Är det en mardrömslottning?

- Mardrömslottningen var först och främst Italien och sedan lite Danmark också eftersom vi slog dem i kvalet och de vill har revansch, säger Emil Krafth. 

"Tuffast möjliga lottningen"

Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand var allt annat än nöjd över lottningen:

– Det är den tuffast möjliga lottningen, det ska man vara ärlig att säga. Men vi ska ta oss igenom det här också. Senast Italien missar ett mästerskap var väl 1958 så det kommer bli tufft. Men vi känner oss hoppfulla och har självförtroende efter att vi slagit ut bland annat Holland i gruppen, säger Sjöstrand.