Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaptenen: ”Varför skulle vi avstå nu?”

Caroline Seger är på plats i Göteborg för EM-kval mot Ungern.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Svenska fotbollsförbundet har fått utstå kritik för de ojämna avtalen mellan damerna och herrarna. 

Under herrarnas senaste landslagssamling berättade man att man avstår ersättning från förbundet i höst. 

Nu svarar spelare ur damlandslaget på beslutet.

– Det hade vart konstigt om jag stod här och inte tyckte att jag skulle ha samma förutsättningar som någon i herrlandslaget, säger Kosovare Asllani. 

Frågan om avtalen med herr- respektive damlandslaget har diskuterats länge. Diskrimineringsombudsmannen har tidigare fastslagit att förbundet inte lönediskriminerar och de behöver därför inte ge samma ersättning till laget. 

Men under herrarnas senaste landslagssamling blev det klart att de väntar med att skriva nytt avtal och spelar därför utan ersättning under hösten. 

– Jag tror att med tanke på att vi haft två separata avtal har vi ju haft två avtal som inte är jämställda. Varför skulle vi annars ha två avtal? Så ett, skriver vi ett avtal nu kan vi ha det öppet och ingenting att dölja, två, så ökar det möjligheten att kanske närma oss så det inte blir de här skillnaderna, säger Caroline Seger under damlandslagets samling under onsdagen. 

Kosovare Asllani är en av spelarna som öppet kritiserat förbundet, bland annat på sin Instagram. 

– Jag är sån som alltid kommer kämpa för jämställdhet och det kommer jag aldrig sluta med och det är på alla plan. 

”Det handlar om respekten”

Hon säger också att representera Sverige egentligen inte handlar om ekonomin. 

– Det handlar om respekten och att jämställdhet är en värdegrund. Det är fullt normalt. Det hade vart konstigt om jag stod här och inte tyckte att jag skulle ha samma förutsättningar som någon i herrlandslaget, säger Kosovare Asllani. 

Damlandslagets avtal har ännu inte gått ut, men huruvida det blir ett nytt avtal eller om man väntar in herrarna är ännu inte klart. 

– Ska vi vända på det är det någonstans så att fram till den dagen då skillnaderna kanske blir lite mindre så vill man nästan säga att varför skulle vi avstå nu? När det varit så icke jämlikt.

Hon säger också:
– I min önskemall skulle det vara att killarna säger att vi spelar inte för pengar. Damerna säger vi spelar inte för pengar. Det mest ultimata skulle då vara att den summan skulle delas upp till där det behövs. Alltså svensk fotboll överlag.