Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoset som stört Spanien: ”Känsligt”

Sergio Ramos
Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS BILDBYRÅN
Luis Enrique
Foto: DOMENIC AQUILINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

MADRID. En viktig EM-kvalmatch väntar mot Sverige.

Då har världsnationen Spanien skakats om av ett dödsfall, en förbundskapten som varit frånvarande i två månader - och dessutom har lagkaptenen Sergio Ramos en turbulent säsong bakom sig.

Frågan är hur det påverkar laget inför bataljen på Santiago Bernabeu?

– Det är ett känsligt ämne, medger Ramos.

Efter två raka segrar förbereder sig världsnationen och storfavoriten Spanien för en viktig EM-kvalmatch i grupp F mot Sverige. Segrarna mot Malta (2-0), Norge (2-1) och Färöarna (4-1) senast var förväntade men inte på något sätt särskilt imponerande. 

Segrarna har gett förbundskaptenen Luis Enrique arbetsro.

Men inför den här landslagssamlingen går det spanska landslaget in med ett smärre kaos bakom sig. En vecka innan Spaniens första EM-kvalmatch mot Färöarna skakades truppen om av Jose Antonio Reyes tragiska bortgång.

Dessutom kommer lagets viktigaste spelare Sergio Ramos in till samlingen med en omtumlande säsong bakom sig.

Hur har året egentligen sett ut fram tills mötet med Sverige på Santiago Bernabeu?

Låt oss back bandet ett par månader.

***

11 mars 2019.

Det många befarat under ett par veckor kanske till slut blir till verklighet? Sergio Ramos verkar vara på väg bort från sitt älskade Real Madrid efter 14 långa år.

Anledningen? Ett stort infekterat bråk med klubbpresidenten Florentino Perez, som spanska AS rapporterat om. Många menade att bråket varit så pass uppslitande att det mycket väl kan tänkas att Ramos hamnar i Italien till sommaren.

Ramos i bråk med presidenten

Spansk media rapporterade att Ramos ska ha sagt ”betala mig om du vill bli av med mig” till Perez, som sägs ha en snudd på oinskränkt makt i storklubben.

Sergio Ramos och klubbordföranden Florentino Perez.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ALTERPHOTOS IMAGO SPORTFOTODIENST

Men efter en tids tystnad väljer Sergio Ramos att ta bladet från munnen och bemöta uppgifterna som skakat om den spanska huvudstaden.

”Den senaste tiden har varit en katastrof och jag tänker inte gömma mig”, skrev Ramos i ett Instagraminlägg.

”Diskussioner i omklädningsrummet diskuteras och löses i omklädningsrummet. Det finns inget problem och alla kämpar för samma sak: Real Madrid.”

Han valde även att kommentera ryktena om att Santiago Solari ska få sparken från sitt tränaruppdrag i Real Madrid.

”Det är inte spelarnas beslut och vi kommer inte att lägga oss i. Vi har en enorm respekt för positionen och vi kommer alltid att stötta Real Madrid-tränaren”

Några timmar senare kommer beskedet. Solari, som ersatte Julen Loptegui i oktober, tvingas lämna sitt uppdrag som huvudtränare.

Han ersätts av Zinedine Zidane.

***

30 maj 2019.

Sergio Ramos kallar till presskonferens.

Efter månader av spekulationer gällande hans framtid i Real Madrid undrar alla vad som ska aviseras på presskonferensen. Är en 14 år lång relation på väg att brytas upp?

”Allt har förändrats och mittbacken har börjat tänka att han vill ha något nytt”, skrev Marca den 24 maj om Ramos framtid, alltså bara ett par dagar innan presskonferensen.

Juventus, Manchester United och Paris Saint-Germian radades upp som tänkbara destinationer för Ramos. Ett lukrativt bud från Kina nämndes också i rapporteringen.

Men när Ramos kliver ut på podiet gör han det med ett enda ändamål: att reda ut saker och ting en gång för alla - och stoppa spekulationerna.

– Jag vill göra tydligt om min framtid efter alla spekulationer. Jag har aldrig haft någon tvekan om min egen framtid. Jag är ett stort Madrid-fan och vill fullfölja mitt kontrakt och avsluta min karriär här. Det fanns ett erbjudande från Kina på bordet, men jag hade aldrig en tanke på att acceptera det, säger Sergio Ramos.

Sergio Ramos på presskonferensen.
Foto: FERNANDO VILLAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ramos fortsätter:

– Relationen med presidenten (Florentino Perez) har alltid varit som mellan pappa och barn. Och man vill ju inte bråka med sin pappa. Vi träffades öga mot öga och pratade om allt möjligt, men inte om pengar.

***

3 juni 2019.

Det spanska landslaget har samlats på träningsanläggningen Las Rozas, strax utanför huvudstaden Madrid, där landslaget har sin bas.

Det är ett skakat landslag som ska genomföra sin första träning. Spelarna har nåtts av nyheten att Jose Antonio Reyes omkommit i en bilolycka.

Man inleder också den första träningen med en tyst minut för att hedra minnet av Reyes, som representerade A-landslaget vid 21 tillfällen och gjorde fyra mål.

https://twitter.com/SeFutbol/status/1135601664734519297

I bakgrunden av allt det här har förbundskaptenen Luis Enrique varit borta från laget i drygt två månader på grund av personliga skäl. Han har tvingats följa matcherna från tv:n och tvingats ge direktiv på telefon till sin assistent Robert Moreno.

Frågan som många ställer sig nu är hur omständigheterna påverkat Spanien inför gruppfinalen mot Sverige i kväll?

– Det är Luis (Enrique) som är kapten på den här båten och alla i ledarteamet gör allt för att det inte ska märkas att han är borta och för att det inte ska påverka gruppen. Det är ett känsligt ämne och han har bett oss om respekt, säger Sergio Ramos på en presskonferens inför matchen mot Sverige.

– Nu är det helt säkert att han inte kommer vara med mot Sverige. Vi hoppas att han är tillbaka till nästa samling, säger assisterande förbundskaptenen Robert Moreno.

Och vad är egentligen statusen på Sergio Ramos? Spaniens assisterande förbundskapten har tvingats ta mittbacken i försvar när frågorna ställts.

– Vi för alltid diskussioner kring våra spelare och sedan fattar jag och Luis (Enrique) ett gemensamt beslut. Sergio (Ramos) är en professionell fotbollsspelare och den bästa på sin position, säger Moreno och varnar för att Sverige blir ett farligt lag att möta.

– Vi fördelade speltiden mot Färöarna eftersom att Sverige blir en tuff motståndare.

Sergio Ramos möter pressen inför mötet med Sverige.
Foto: ZIPI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Spaniens målvakt Kepa Arrizabalaga, som för närvarande spelar i Chelsea, erkänner att uppladdningen påverkat laget men att tron på lagets förmåga fortsatt är stor.

– Vi har två mycket viktiga EM-kvalmatcher som inte kommit vid den absolut bästa tidpunkten. Men vårt mål är att ta oss till EM 2020 och hela laget är övertygade om att vi kan uppnå målet tillsammans, säger målvakten Kepa Arrizabalaga.

– Sverige och Färöarna har liknande profil som lag. Vi tror att matchen mot Sverige kommer att bli tuffare, men vi ska inte låta det stoppa oss, fortsätter han.

Ramos: ”Segern är för Reyes”

EM-kvalmötet mot Färöarna blev precis som väntat en transportsträcka för spanjorerna som vann enkelt med 4-1. Efteråt tillägnades segern till Reyes.

– Efter tragedin som drabbade vår vän, Reyes, så finns det inget bättre sätt att vinna på än så här. Segern tillägnar vi Reyes och hans familj, säger Ramos enligt Marca.

– Jag är motiverad över att spela för landslaget igen. Det är en ära att vara här och fortsätta vinna och slå rekord tillsammans.