Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige räddat av domaren mot Island

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT
Foto: SVT

Sverige fick med sig en poäng borta mot Island. 

Men mycket talar för att Island tagit hem matchen – om det inte varit för ett omdiskuterat domslut i den första halvleken. 

– Jag hade varit skogstokig, säger experten Daniel Nannskog i SVT. 

Sverige dominerade den första halvleken i EM-kvalgruppens finalmöte borta mot Island, och i den 33:e minuten skickade Anna Anvegård in ledningsmålet med ett imponerande nummer – detta efter fint förarbete av Sofia Jakobsson. 

Men i slutet av halvleken var Sverige illa ute. Först var Jonna Andersson nära att dra på sig en straff, och i den 43:e minuten fick Island in bollen i mål efter en hörna. 

Domaren godkände dock inte målet eftersom hon blåst för frispark när Glódís Perla Viggósdóttir gått upp i duell med den svenska målvakten Zecira Musovic. 

– Jag hade varit skogstokig just nu, de blir fråntagna ett mål. Det är Musovic som måste vara starkare där, säger experten Daniel Nannskog i SVT.

– De trodde nästan inte att det var sant, säger programledaren Jane Björck. 

Sverige fick oavgjort mot Island

Både isländska ledare och spelare blev irriterade över det bortdömda målet, men pyste även viss frustration från den svenska bänken eftersom förvirringen kring situationen gjort att Sverige inte kunnat ställa om direkt. 

Någon minut senare dömde domaren felaktigt inspark till Sverige, när Island skulle haft hörna, och den isländska uppgivenheten ökade. 

Den andra halvleken bjöd på bättre spel från Islands sida, som vid flera tillfällen gjorde det svettigt för Zecira Musovic. 

Och i den 61:a minuten kvitterade Island. När Lina Hurtig missade att rensa bort bollen dök Elín Metta Jensen upp framför mål och skickade in bollen i mål.

Matchen slutade 1-1, vilket innebär att Sverige och Island fortsatt står på lika många poäng i toppen av EM-kvalgruppen. Sverige leder gruppen på bättre målskillnad. 

– Nu är det bara surt som satan. Det känns som att vi har förlorat, men det har vi ju inte gjort. Men surt. Det kändes stabilt i första, vi hade kontroll på det mesta kändes det som. Men i andra får vi inte riktigt till vårt egna spel, säger Lina Hurtig i SVT efter matchen. 

De bästa gruppettorna går direkt till EM tillsammans med de tre bästa tvåorna.