Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoset inför EM: ”Fick besked väldigt sent”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Stoppad från VM-kvalet, fast i långa karantäner och ligaspel först i april.

Men till slut kom Marcus Danielson med i EM-truppen.

Först några timmar innan truppen presenterades fick förbundet klartecken.

För SportExpressen berättar han om kaoset inför uttagningen, mittbackskonkurrensen i landslaget, lockdown-liv i Kina och Djurgården.

– Självklart har det funnits i mina tankar mycket. Vad är det som gäller? Jag har ju inte vetat om jag ska bli uttagen heller, säger han.

Marcus Danielsons karriär fortsätter att bjuda på dramatik.

I slutet av februari förra året slog mittbackens sensationella övergång till Dalian Pro ned från ingenstans. Affären kostade den kinesiska klubben runt 50 miljoner kronor. För Danielson, som har hunnit fylla 32 år nu, var det ett crescendo på en lång och mödosam karriär. Han hade jobbat extra på lager som 20-åring, bott hos sin mamma och spelat merparten av sina seniormatcher för Västerås SK och Gif Sundsvall innan han vann SM-guld med Djurgården 2019. 

Nu kastades han från en verklighet in i en helt annan: Avtalet var värt uppemot 70 miljoner kronor över tre år.

Dramatiken ägde även rum på andra håll. I oktober året innan hade Danielson hunnit göra en sen debut för landslaget och dessutom mål mot Malta, men dessförinnan felaktigt rapporterats uttagen i landslagstruppen. Under hösten 2020 tog han chansen på nytt och gjorde bland annat ytterligare ett mål mot Kroatien i Nations League.

Trots beröm från förbundskaptenen rådde stor osäkerhet inför uttagningen av EM-truppen. Danielson missade mars-samlingen och VM-kvalet eftersom hans kinesiska klubb inte lät honom resa till Europa, och dessutom hade Svenska fotbollförbundet haft svårt att få klarhet i vilka Fifa-regler som gäller för honom. 

Skulle den tillfälliga regeln som innebar att klubbarna kunde säga nej till att släppa sina spelare på landslagsspel fortfarande gälla?

Till slut handlade det om timmar.

– Självklart har det funnits i mina tankar mycket. Vad är det som gäller? Jag har ju inte vetat om jag ska bli uttagen heller. Att jag missade mars-samlingen var inte bra för min del. Det fanns en oro kring det också, huruvida jag överhuvudtaget skulle bli uttagen, säger han.

– Det är svårt när man inte kan påverka så mycket själv. Jag har mitt kontrakt i Kina och åkte till Kina i januari och visste inte vad som skulle gälla. Det var inte kul att missa samlingen i mars, men jag förstår klubben som inte lät mig åka. Hade jag lämnat Kina då hade det varit samma vända igen, med tre eller fyra veckor i karantän, säger Danielson.

Hade du mycket kontakt med Janne Andersson?

– Vi har haft kontakt hela våren, även inför mars-samlingen. Jag fick besked att han ville ta ut mig i truppen i söndags kväll, men det var fortfarande osäkert vad som gällde med Fifa. Det beskedet kom först några timmar innan truppen presenterades. 

– Det var osäkerhet kring den regel som gällde i höstas och inför mars-samlingen, huruvida den skulle gälla inför EM också. Fifa hade inte givit något tydligt besked. Förbundet försökte få klarhet i det där länge, men det kom väldigt sent. Jag fick ett sms av Stefan Pettersson sju eller åtta timmar innan truppen togs ut.

Satt i karantän i fyra veckor

Men det är inte bara Fifa-regler som har gjort situationen osäker.

I slutet av januari reste Danielson från Sverige för att ansluta till sin kinesiska klubb inför den nya säsongen. Han fick först sitta i statlig karantän i tre veckor, sedan ytterligare en vecka i Dalian. Därefter har han tränat för fullt med laget och spelat träningsmatcher – men ligan drog i gång först i mitten av april.

– Så nu har jag spelat fem ligamatcher. När ligan drog i gång var jag i en bubbla igen i en månad ungefär. Vi bodde på hotell åtta lag och lämnade för träning och match. Det var samma upplägg som förra året, men då var det ju 10 veckor i streck. Det här var mer överkomligt, säger han. 

– Jag testade ju det här livet förra året. På ett sätt var det enklare i år, jag vet vad jag behöver göra för att hålla huvudet i schack. Att inte kunna röra sig fritt, gå på restaurang och äta eller något. Det är en extremt inrutad vardag, man går upp samma tid varje dag och äter exakt samma mat, med exakt samma människor runtomkring sig.

Har det varit mentalt påfrestande?

– Ja, det kan man inte sticka under stol med. Men efter förra året visste jag ungefär vad jag behövde göra för att må relativt bra och inte ligga och stirra upp i taket och fastna i mina egna tankar. Jag försöker hitta saker som gör att jag kan koppla bort fotbollen. Jag läste nog tio böcker från det att jag landade i slutet av januari. 

Har du överhuvudtaget ett hem i Kina?

– Jag har en lägenhet, men det har inte blivit många nätter där. Jag räknade på det. Jag har bott i den två månader totalt tror jag, men jag har tillbringat nio månader i Kina. 

”Inga diskussioner om att lämna”

I klubben Danielson spelar för har mycket hunnit ändras sedan han signerade sitt kontrakt. Tränaren som värvade honom, Rafa Benitez, har lämnat. Så även flera lagkamrater: Anfallaren Solomon Rondon och IFK Göteborg-värvningen Marek Hamsik, bland andra.

Men själv är han inte på väg någonstans.

– Det förekommer inga diskussioner om att lämna. Som du säger har mycket förändrats sedan jag skrev på, men för mig är situationen densamma. De är väldigt nöjda med mig och det har inte funnits några diskussioner om något annat än att jag ska vara kvar. 

Trivs du?

– Det har blivit väldigt många hotellnätter. Jag saknar att utgå från min egen lägenhet och inte sitta i en ligabubbla. Men jag trivs bra och har inga planer på något annat. 

Kontraktet i Kina sträcker sig över nästa år, och längre fram än så blickar han inte. Vid tidpunkten för övergången till Dalian sa han att han gärna återvänder till Djurgården en dag, där han var kapten, och under 2021 har han inte missat en match.

– Jag har sett alla matcher. Spelar dem mitt i natten har jag sett reprisen på morgonen dagen efter. De har imponerat stort. Det ser väldigt bra ut. Det är spelare där som inte hade ledande roller då men som har tagit stora kliv i år. Det är väldigt kul att se Nicklas Bärkroth till exempel, säger Danielson.

Hör Bosse av sig mer än Janne?

– De ligger på samma nivå skulle jag tro. Bosse har alltid koll.

”Vigge är väl spikad i startelvan”

På måndagen samlas landslaget i Båstad för att påbörja förberedelserna för EM-slutspelet. Danielson säger att han inte har speciellt bra koll på motståndet, men såg sammandrag av Sveriges matcher från mars-samlingen.

I Danielsons frånvaro fick Filip Helander chansen från start och imponerade. Nu är han småskadad. Truppen innehåller även Andreas Granqvist, som spelat sparsamt det senaste året, Pontus Jansson, som spelar play-off till Premier League med sitt Brentford och Victor Nilsson Lindelöf, som alltjämt har en final i Europa League innan han kan ansluta till truppen. 

Janne Andersson kallade in Joakim Nilsson som sjätte mittback inför samlingen i Båstad, och har i intervjuer menat att positionen är den som orsakar mest huvudbry.

– Jag håller med. Det är väldigt tuff konkurrens, vi är fem mittbackar som är uttagna. Vigge är väl helt spikad i startelvan, vi andra fyra får slåss om den andra platsen. Det gäller att visa framfötterna när vi börjar träna på måndag, säger Danielson.

Vad har Janne sagt om din status? Du har spelat väldigt lite fotboll sedan förra hösten.

– Han har inte sagt så mycket så, han ville självklart att jag skulle spela matcher. Det var osäkert med ligastart, men jag visste att jag skulle få mina matcher här under våren.