Janne Andersson avslöjar sin ilska i SVT. Foto: SVTJanne Andersson avslöjar sin ilska i SVT. Foto: SVT
Janne Andersson avslöjar sin ilska i SVT.  Foto: SVT
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LAURENT LAIRYS / LAURENT LAIRYS / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSEFoto: LAURENT LAIRYS / LAURENT LAIRYS / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
 Foto: LAURENT LAIRYS / LAURENT LAIRYS / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

"Kan berätta nu, det retade mig enormt"

Publicerad

Buandet under den svenska nationalsången retade gallfeber på Mikael Lustig som fångades i Kanal 5:s sändning när han skrek könsord. 

Förbundskapten Janne Andersson säger nu till SVT att han inte står bakom Lustigs ordval - men delar hans ilska mot de italienska fansen. 

– Det retade mig något enormt kan jag berätta, säger han. 

Det behövdes mest troligt inte. 

Men det svenska landslaget fick en extra tändvätska redan innan returmatchen mot Italien sparkades i gång. För när den svenska nationalsången spelades på San Siro buade publiken rejält. 

Det provocerade en del av svenskarna, inte minst Mikael Lustig. 

Lustig skrek könsord i sändning

Lustig hördes i Kanal 5:s sändning skrika könsord och förklarade efter matchen att fansen gjorde honom förbannad. 

 

LÄS MER: Svenska folkets tydliga dom om Zlatan

 

– När det är nationalsång ska man visa respekt, och det gjorde de inte tycker jag, säger han. 

Dagen efter matchen så har Lustig fått en del kritik. Organisationen Locker room talk anser att Lustigs ordval speglar en nedvärderande syn på kvinnor. Till och med Josefin Lustig, Mikaels hustru, har riktat kritik mot honom. 

"Var Mickes ordval något jag stöttar? Nej. Är det ett ord han eller någon annan i vår familj vanligtvis använder? Absolut INTE.", skriver hon på sin blogg. 

Janne Andersson avslöjar sin ilska i SVT

I en intervju med SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen berättar förbundskapten Janne Andersson att han har språkat med Lustig om incidenten. 

– Vi har pratat om det väldigt snabbt och det var självklart inte bra, säger han. 

 

LÄS MER: Ikeas sköna hån efter Italiens hot om bojkott

 

Andersson tillägger dock att det ibland inte är helt lätt att behålla fattningen i en matchsituation när adrenalinet pumpar och att han förstår att Lustig var arg. 

– Vi blev väldigt provocerade när de buade under "Du gamla, du fria". Det retade mig något enormt kan jag berätta. Då kan det slinka ur grejer som inte är bra och det här var inte bra från Mikaels sida, det är vi rörande överens om. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag