Källströms brandtal – om flyktingkatastrofen

Kim Källström.
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Jonathan Näckstrand

Flyktingkatastrofen i Europa berör även det svenska landslaget.

Under presskonferensen inför mötet med Österrike tog Kim Källström ställning – och utlovade ett gemensamt ställningstagande av hela landslaget.

– Vi är alla världsmedborgare, säger Kim Källström.

Minst 2500 flyktingar har dött under sommaren som en följd av flyktingkatastrofen i Europa. Omkring tolv miljoner människor är på flykt – bara från Syrien – på grund av krig.

I Sverige har människor samlats för att manifestera, för att hjälpa människor som anländer till Sverige; personer i offentlig position har uttryckt sitt stöd och bidragit på olika sätt.

Även det svenska landslaget har visat sitt stöd för Europas människor som befinner sig på flykt. I samband med helgens bortamatch mot Ryssland i Moskva ställde de tillfrågade svenska landslagsspelarna upp i Expressens och Röda korsets kampanj "#jagvillhjälpa".

– Det är hemskt det som händer och det är klart att man blir bedrövad när man ser bilderna på tv, säger Pierre Bengtsson.

– Självklart ska alla som kan och har möjlighet hjälpa. Det är hemskt när man ser bilderna och framför allt på bilden på den lille pojken, säger Emil Forsberg.

"Fruktansvärt situation"

Under landslaget presskonferens inför mötet med Österrike på tisdagskvällen tog även Kim Källström ställning. Erik Hamrén fick först frågan om landslaget planerade en gemensam manifestation, varpå presschefen Niklas Bodell bröt in:

– Lås oss passa på den frågan. Det finns olika sådana tankar på hur vi ska kommunicera den frågan, säger han.

Sedan gick frågan till Källström.

–  Det kommer troligtvis komma någon form av kommunikation av vår ställning. Våra spelare har tagit ett stort ansvar i den här frågan. Det kommer, slår han fast.

"Väldigt, väldigt dåliga beslut"

Sedan fortsätter han:

– Jag tycker egentligen att det är någonting som står långtifrån idrotten – men idrottsmän och offentliga människor har en möjlighet att göra lite skillnad. Om många gör en liten skillnad så kommer det att ge en ganska stor effekt. Det som görs i fotbollsvärlden av klubbar och spelare är jättebra, säger Källström.

Han fortsätter:

– Man får en känsla av att det byggs upp en rörelse – inte bara offentliga människor, utan även gemene man – som tänker: "Vad kan jag göra för att hjälpa människor som har hamnat i en fruktansvärd situation?". Nuförtiden är vi är inte bara medborgare i ett eget land – vi är världsmedborgare – och det är viktig att alla gör vad man kan för människor som har hamnat i väldigt, väldigt komplicerade situationer som de själva inte har skapat. Det är viktigt att tillägga också att de har hamnat i dåliga situationer på grund av andra människors väldigt, väldigt dåliga beslut.