Alexander Kacaniklic med SPORT-Expressen dagen efter 1-0-segern mot Makedonien där 21-åringen gjorde matchens enda mål. Foto: Nils Petter Nilsson
Alexander Kacaniklic med SPORT-Expressen dagen efter 1-0-segern mot Makedonien där 21-åringen gjorde matchens enda mål.  Foto: Nils Petter Nilsson

Kacaniklic: "När Zlatan snackar lyssnar man"

Publicerad

Efter sitt avgörande mål mot Makedonien blev Alexander Kacaniklic återigen namnet på allas läppar.

SPORT-Expressen slog sig ner med 21-åringen för att snacka om kvalmatchen mot Österrike, kritiken när han drog till England som 15-åring, intervallträningen i Dubai - och kemin med Zlatan Ibrahimovic.

- Det är värdefullt för mig att ha honom och bolla idéer med. Vi snackar mycket, säger Kacaniklic.

Dagen efter Makedonienmatchen satte sig SPORT-Expressen ner med 21-åringen på ett fik på Östermalm i Stockholm.

Samtidigt som han bläddrar i tidningen berättar han om reaktionerna efter succén.

- Det kändes riktigt bra att vakna upp dagen efter matchen. En lugn dag, de som spelade mer än en halvlek mot Makedonien körde rehab på Sturebadet. Lite gym, lite cykling, lite bad, säger Alexander Kacaniklic.

På vilket sätt känns det att det är allvar nu på fredag?

- Jag tycker väl att det känts som om det har varit bra laddning redan från början och det har varit bra tempo på träningarna, bra fart. Jag tror alla är fokuserade på Österrike-matchen, det är den som är viktigast.

En av mina bästa

Vad har du fått för reaktioner efter matchen mot Makedonien?

- Bara positiva från lagkompisar, vänner och familjen. Jag vaknade och slog upp tidningen och det stod ju en del där också.

Var det en av dina bästa matcher i A-landslaget?

- Tysklandsmatchen när jag kom in var bättre och sedan hade jag en bra match mot Färöarna också. Men jag gjorde ju mål mot Makedonien och det är helt klart en av mina bästa landskamper.

Du gjorde mål på nick?

- Ja, jag gjorde det mot Arsenal också i höstas. Jag ser mig knappast själv som någon huvudspelare men det är något som jag tränat på under säsongen och det har gett resultat.

Ifrågasatt för tidig PL-flytt

Kacaniklic har tagit den långa vägen till Premier League. Han har gått via ungdomsproffs i Liverpool och Fulham via en utlåning till Watford, till en ordinarie plats i Fulhams A-lag.

- Jag kommer ihåg hemma i Helsingborg när jag skulle sticka i väg till Liverpool som 15-åring. Det var många som var skeptiska och sa att jag skulle vara tillbaka i HIF igen snart och att jag inte skulle klara det.

- Men jag var bestämd och brydde mig inte om vad de sa, utan jag gick min egen väg.

Vad lockade?

- Först och främst att det var Liverpool. Sedan det som jag inte tänkte på då, men har tänkt mycket på efteråt, är vilken fotbollsutbildning det var där i Liverpool. Även socialt och mentalt var den en bra skola.

Hur upplevde du det?

- Det var blodigt allvar varje dag. Här hemma i Sverige är det inte på samma sätt. Varje dag var du där för att utvecklas och det var tuff konkurrens från spelare från olika länder och du var där för att komma någon vart.

Hur utvecklades du som person?

- Jag blev mogen snabbt och hela min familj flyttade med och bodde med mig i tre år. Utan dem vet jag inte vad som hade hänt. Jag fick lära mig ett nytt levnadssätt och lära mig språket.

Ni var hela familjen i Dubai efter årets säsong, hur höll du i gång med fotbollen där nere?

- Det var ju så varmt mitt på dagen så jag steg upp halv sex på morgonen för att träna. Där hittade jag en gräsplätt och körde intervaller. Brorsan som jag delade rum med blev inte så glad och det var många som tittade konstigt på mig när jag sprang där på gräset.

- Men det var det värt.

"Han är en av världens bästa"

Zlatan berättade att ni pratar mycket med varandra.

- Ja, det gör vi både på och utanför planen. Han säger vad jag gjorde bra och vad jag kunde gjort bättre.

Du har också fått en utskällning av honom, eller?

- Det har väl alla? Nej, skämt åsido så lyssnar man på när Zlatan snackar. Han är en av världens bästa spelare och det är klart det betyder oerhört mycket att man kan snacka och bolla idéer med honom.

Zlatan menar att ni är lika på planen i hur ni vågar utmana och har självförtroendet. Hur ser du på det?

- Det var kul att höra. Han är helt orädd och oberörd på planen och gör vad han vill. Jag är nog också lite så att jag inte bryr mig och bara kör på.

Du verkar heller inte bry dig om uppmärksamheten du får?

- I mitt huvud har jag jättehöga mål om vad som ska komma med min fotboll och det ska komma mycket mer än det jag gjort hittills. Sedan är jag rätt lugn som person också.

Smickrad av intresse

Tottenham var och tittade på dig mot Makedonien?

- Ja, det vet jag. Det känns hur bra som helst och det är väldigt många bra spelare i Tottenham och det känns smickrande att de kollar på en. Men jag är i Fulham nu och ska inte snacka om andra klubbar. Jag trivs väldigt bra där jag är nu, men alla som spelar vill komma och spela i de absolut bästa klubbarna.

Österrike på fredag, hur går dina tankar?

- Jag vet inte mycket om dem, förutom att de flesta säger att det är ett bra lag. Du har bättre koll.

- Men vi ska åka dit för att ta tre poäng, det är den inställningen alla måste ha.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag