Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zlatans hyllning: ”Det är inte samma sak...”

Zlatan Ibrahimovic med sin tolfte guldboll.
Foto: TV4
Foto: TV4
Zlatan Ibrahimovic har gjort succé i Milan sedan han återvände till Europa.
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

Fyra år sedan sist.

Men under tisdagskvällen fick Zlatan Ibrahimovic ta emot sin tolfte guldboll som han tillägnar fansen och alla som hjälpte honom under den svåra knäskadan.

– Den här går till dem och till alla som var med när jag var skadad och hjälpte mig på vägen tillbaka, säger han i Fotbollsåret 2020 på TV4. 

Diamantbollen gick till Magdalena Eriksson.

Zlatan Ibrahimovic vann Guldbollen – priset som Sveriges bäste fotbollsspelare – för första gången 2005. Därefter vann han priset ytterligare tio (!) gånger innan den svåra knäskadan i april 2017 satte stopp för en lång Zlatan-svit.

I stället gick priset till Andreas Granqvist 2017 och Victor Nilsson Lindelöf fick priset två år i rad 2018 och 2019.

Men nu är Zlatan Ibrahimovic tillbaka på tronen. Under tisdagen blev 39-åringen på nytt utsedd till Sveriges bäste fotbollsspelare.

Zlatan vinner guldbollen

”Guldbollen går till en spelare som med en unik karaktär förlängt en unik karriär med ytterligare ett sensationellt kapitel”, löd juryns motivering.

– Stort tack. Jag tror att allt är möjligt bara man tror på det, lägger ner mycket tid och hårt jobb. Då är allt möjligt, det har jag bevisat ännu en gång, säger Zlatan Ibrahimovic i Fotbollsåret 2020 på TV4 efter att ha fått ta emot sin tolfte guldboll.

Han kom till Milan förra vintern och såg till att laget lyfte i tabellen med sina tio mål och fem assister. Under hösten har han dessutom växlat upp och gjort tio mål på bara sex matcher i det Milan som leder Serie A.

– Jag har hårda krav på mig själv, lägger stor press på mig själv och presterar varje gång jag kommer ut på planen. Sedan jobbar jag väldigt, väldigt hårt för det. Förbereder mig bra och följer rutinerna som får mig att känna mig vid liv. Jag har bra folk runtomkring mig också, det är ett helt paket.

”Siktar på en guldboll i 50-årsåldern”

Zlatan säger att han tillägnar fansen sin tolfte guldboll.

– Det är väldigt tomt utan dem och jag hoppas allt kommer tillbaka till det normala och att de får njuta av det vi gör på plan, för det är inte samma sak att spela utan fans. Den här går till dem och till alla som var med när jag var skadad och hjälpte mig på vägen tillbaka med allt jobb jag fick gå igenom. Framför allt mentalt, för det var inte en lätt situation. De fick återuppliva mig och dem är jag väldigt tacksam mot.

Han hintar också om att karriären kan fortsätta ett tag till.

– Man kan inte avsluta karriären med tomma läktare. Man är 39 och har vunnit en guldboll så vi siktar på en guldboll i 50-årsåldern också, säger Zlatan i Fotbollsåret 2020 på TV4. 

Hyllas i landslaget

Under hösten har Zlatan hyllats av flera spelare i svenska landslaget som sagt att han är en värdig vinnare av guldbollen trots att han inte spelat i landslaget under året.

– Han har tagit ett sargat Milan som låg i mitten och gjort dem till ett topplag, det är absolut deras bästa spelare så ja, han ska ha guldbollen, har Mikael Lustig sagt.

Albin Ekdal:

– Han öser in bollar, han har tagit Milan till toppen igen, han är en av världens hetaste spelare fortfarande.

Jordan Larsson:

– Zlatan Ibrahimovic. Alltså vi har många duktiga fotbollsspelare men han är 39 år och gör det han gör. Man kan inte sätta ord på det, och jag tror att rätt många håller med mig om det, säger Jordan Larsson.

Diamantbollen till Magdalena Eriksson

Diamantbollen gick till Magdalena Eriksson som fick priset efter en stark säsong med landslaget och som lagkapten i Chelsea.

Hon tackar flera olika personer i sitt tacktal.

– Först och främst är det de fyra viktigaste personerna i mitt liv, som är min mamma, pappa, syster och min flickvän Pernille (Harder). Utan dem hade det absolut inte varit möjligt och jag har dem att tacka för väldigt, väldigt mycket. Sedan är det givetvis lagkamrater i både Chelsea och landslaget och ledare i både Chelsea och landslaget som ger mig förtroende, säger Magdalena Eriksson.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset