Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Sveriges EM-kval skjuts upp

Sverige tog VM-brons i fjol.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sveriges lagkapten Caroline Seger.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Även Sveriges herrlandslags landskamper mot Finland och Danmark ställs in.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Uefa ställer in alla landslagsmatcher i juni.

Därmed skjuts damernas EM-kvalmöten mot Slovakien och Island upp tills vidare.

Detsamma gäller för herrarnas träningslandskamper mot Finland och Danmark.

– Det är bra att beslutet fattas nu och att vi fått det här beskedet, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Under onsdagen har Uefa haft videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen.

Independent uppger att Uefa och stora fotbollsnationer som England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike är överens om att de inhemska ligorna – på ett eller annat sätt – ska spelas klart innan säsongen 2020/2021 startar.

Enligt tidningens källor finns det också en samsyn om att herrarnas och damernas Champions League-finaler liksom Europa League-finalen ska spelas utan publik.

Strax efter klockan 16 meddelade Uefa ett annat besked: samtliga landslagsmatcher som var planerade att spelas i juni 2020 skjuts upp på framtiden, rapporterar det europeiska fotbollsförbundet på sin hemsida.

Svenska landskamperna skjuts upp

För svensk del innebär det i praktiken att damlandslagets EM-kvalmatcher mot Slovakien (4 juni, bortaplan) och Island (9 juni, bortaplan) skjuts upp på framtiden.

För herrlandslagets del har man en träningsmatch mot Finland 4 juni på Friends arena och en bortalandskamp mot Danmark 7 juni planerad. Båda kommer därmed att ställas in eller skjutas upp på framtiden. 

– Vi befinner oss fortfarande i en komplicerad situation som kräver extraordinära åtgärder och beslutet innebär konkret att vi inte kommer spela några landskamper i juni, varken på dam- eller herrsidan. Det är bra att beslutet fattas nu och att vi fått det här beskedet. Det öppnar upp och frigör tid för oss att förhoppningsvis kunna komma i gång med vår inhemska fotboll, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Uppgift: damernas EM spelas 2022

Sveriges herrar får därmed också vänta på sin sista gruppmotståndare i EM-slutspelet. Playoffet till EM-slutspelet skulle ha avgjorts i mars men sköts upp till juni och tvingas nu fram ytterligare.

Herrarnas EM-slutspel skulle ha spelats i sommar men har flyttats fram till sommaren 2021.

Damernas EM-slutspel skulle ha spelats sommaren 2021 men mycket har pekat på att det flyttas fram till 2022. Enligt danska fotbollförbundet togs beslutet att damernas EM-slutspel skjuts upp till sommaren 2022. 

– Vi vet sedan tidigare att EM för damer inte kommer att spelas vid de ordinarie datumen sommaren 2021. Så fort det finns definitiva datum beslutade för när mästerskapet kommer genomföras i stället kommer detta också att kommuniceras, men det finns inget formellt beslut ännu, säger Håkan Sjöstrand.

 

https://twitter.com/DBUfodbold/status/1245357956490805249