Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Sverige söker fotbolls-EM

Sverige söker EM i fotboll 2025.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / BILDBYRÅN

Fotbolls-EM i Sverige, Norge, Danmark och Finland 2025?

Inte omöjligt. 

De fyra länderna har ansökt om att få dela på mästerskapet. 

– Tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollförbundet. 

De fyra nordiska förbunden har gått ihop för att söka mästerskapet. VG skriver att man först siktat in sig på VM 2027, men har nu svängt om till att söka EM två år tidigare. Även Island och Färöarna kommer att stötta en eventuell turnering.

– Vi känner oss säkra på att ett EM i de nordiska länderna kommer fortsätta stärka damfotbollen och bli en oförglömlig upplevelse för både spelare och supportrar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, i ett uttalande

Beslutet att söka VM fattades på ett möte i Köpenhamn under fredagen. 

– Vi har arbetat intensivt i nästan fyra år för att undersöka möjligheterna att arrangera ett stort internationellt mästerskap gemensamt. Vi är alla överens om att det är viktigt att arrangera mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. Det känns därför väldigt bra att vi nu beslutat oss för att vi vill ansöka om EM 2025, säger Karl-Erik Nilsson.

– Vi är i ett tidigt skede. I första hand är det här ett beslut om att uttrycka sitt intresse, eftersom man måste söka senare i höst, säger Norges förbundsordförande Pål Bjerketvedt.

Vilka som får EM bestäms i december nästa år. Polen har också uttryckt sitt intresse för att arrangera mästerskapet.