Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är en riktig skandal – pissar på sin egen liga”

Muamer Tankovic får chansen. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Marcus Danielson får inte chansen. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Janne Andersson på presskonferensen Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hammarbys stjärna Muamer Tanković tar plats i Janne Andersson trupp till EM-kvalet. 

Men däremot saknas Djurgårdens succéspelare Marcus Danielson.

– Den här gången tycker jag inte att de är tillräckligt bra. Det innebär inte att de inte är de nästa gång, säger Janne Andersson.

– Det är skandalöst, säger Danielsons agent Arash Bayat.

Allsvenskans poängkung Muamer Tanković tar plats i truppen. 24-åringen gjorde landslagsdebut som artonåring i en träningslandskamp mot Turkiet.

Men efter det har han varit utanför landslaget i fem år, fram till årets januariturné.

– Ska jag vara ärlig så hade jag inte några större förhoppningar, men nu när jag blev uttagen så känns det kul, säger Tankovic till Hammarbys hemsida

Eftersom att det råder skador i landslaget, speciellt på backar, har det spekulerats länge om vem som kommer att ta en plats i Janne Anderssons trupp. 

Men Djurgårdens mittback Marcus Danielson, som även han är en annan av Allsvenskans bästa spelare och har hyllats stort. Enligt Sportbladet skulle det belönas med en plats till kommande EM-kvalmatcher.

Bosse Andersson om Danielson: ”Förvånad”

Men så blev det inte.

Spelare som Ken Sema och Sam Larsson kom inte heller med i gruppen.

– Jag kan inte säga att det är exakt det eller det utan det blir en helhet, men den här gången tycker jag inte att de är tillräckligt bra. Det innebär inte att de inte är de nästa gång, säger Janne Andersson om det.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson säger att han är väldigt förvånad över att Danielson inte får chansen i Blågult. 

- Marcus är en av allsvenskans bästa spelare och förtjänar att spela i landslaget, det tror jag att det är många som tycker. Jag har ingen anledning att vara besviken, man får respektera det beslutet. Men självklart är jag förvånad, säger han. 

– Vi är ändå glada över beslutet, för tidigare har vi fått mycket skador när vi skickat spelare till landslaget, så för oss var det bästa att vi har honom hemma. Men det är tråkigt för killen att inte komma med i landslaget när han förtjänar. 

Olof Lundh om Granqvist och Danielson

Även TV4:s fotbollsexpert Olof Lundh är förvånad över att Danielson inte tog plats. 

– Lite faktiskt, med tanke på att han tog med Per Karlsson i våras trodde jag faktiskt att han skulle göra plats. Då i våras hade de 25 spelare med, förvisso lite för att Granqvist hade en liten känning, nu tog de 24 spelare. Jag tycker att hade han varit lite smart hade han tagit med 25 spelare och tagit med Danielson för att ändå signalera ”vilken fantastisk säsong du gjort”, säger han. 

Däremot är han inte det minsta förvånad över att Andreas Granqvist, trots en knackig säsong, är med. 

– Det är jag inte det minsta förvånad över, det är hela Jannes ledarskap att ge förtroende till de spelarna han tror på. Det är på samma sätt som han försvarar Robin Olsen, han har alltid gjort det bra i landslaget trots att han inte spelar och nu har Granqvist det lite tungt i klubblaget men det var väldigt självklart att han skulle komma med.

– Sedan fattar jag att folk utifrån inte tycker att det är klokt, men det är som han själv säger, han kan inte riktigt bestämma att någon har passerat zenit, det vet man inte.

”En riktig jävla skandal”

Danielsons agent, Arash Bayat, reagerar starkt.

– Det är en riktig jävla skandal. När allsvenskan är som hetast någonsin så har man en spelare som har presterat så jävla bra hela året och ändå inte kommer med. Vad är det för signal? Vad är man ute efter? Vad förväntas av en spelare. Man pissar på sin egen liga, säger han till Aftonbladet.

Bayat utvecklar sin kritik när SportExpressen ringer upp:

– Jag respekterar uttagningen och har egentligen ingen åsikt om någon annan som blivit uttagen. Men i min värld är det ofattbart att en spelare som presterat på den nivån inte kommer med. Vad är det då som krävs? Det finns ingen annan som varit lika bra, så för mig är det smått skandalöst.

Vad är det som gör att han trots det inte kommer med då, menar du?

– Jag vet inte. Det kan ju inte finnas andra grunder att gå på än de rent sportsliga. Jag vet inte vad som ska krävas. 

Du är inte precis objektiv i frågan.

– Nej, det är klart att jag är väldigt subjektiv. Men jag kan bara gå på vad jag sett ”Mackan” göra i allsvenskan och konstatera att det är väldigt konstigt att han inte blir uttagen, baserat på det. Men folk förstår väl att jag är subjektiv här.

Har du pratat med Marcus, vet du vad han känner?

– Nej, men jag tror han tar det med ro. Djurgården är det som är viktigast ändå, så klart. Det är bättre att jag raljerar än att han lägger energi på det här.

Spelas i början av september

Den femte respektive åttonde september spelar Sverige mot Färöarna och Norge.

I den senaste EM-kvalsmatchen bildade Filip Helander och Pontus Jansson mittbacksparet. Uttagna då som mittbackar var även Per Karlsson, Alexander Milosevic och Andreas Granqvist, som drogs med skadeproblem.

Sveriges trupp

Målvakter:

Robin Olsen

Karl-Johan Johnsson

Kristoffer Nordfeldt

Backar:

Pierre Bengtsson

Andreas Granqvist

Filip Helander

Niklas Hult

Pontus Jansson

Emil Kraft

Mikael Lustig

Victor Nilsson Lindelöf

Mittfältare/forwards:

Sebastian Andersson

Marcus Berg

Jimmy Durmaz

Albin Ekdal

Emil Forsberg

John Guidetti

Alexander Isak

Jakob Johansson

Sebastian Larsson

Kristoffer Olsson

Robin Quaison

Gustav Svensson

Muamer Tankovic