Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Trodde att det inte skulle vara möjligt”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Marcus Danielson får chansen i landslaget – trots allt.

Pontus Jansson har lämnat återbud till landslagssamling mot Malta och Spanien på grund av en fotskada.

Förbundet meddelar att Djurgårdens mittback nu ersätter.

– Jag trodde att det inte skulle vara möjligt, säger Danielson till klubbens hemsida.

Det har varit en av höstens snackisar i samband med Janne Anderssons landslagsuttagningar.

Efter sin fina säsong har flera röster höjts för att Djurgårdens Marcus Danielson borde få chansen i Janne Anderssons trupp.

Mittbacken valdes dock bort i den förra uttagningen mot Färöarna och Norge, liksom i den senaste truppen där Janne Andersson tog ut sina spelare mot Malta och Spanien.

Marcus Danielson får chansen i landslaget

Men nu får Danielson chansen – trots allt.

Pontus Jansson har tvingats lämna återbud på grund av en fotskada, låter svenska fotbollförbundet meddela på sin hemsida.

Därmed kallas Marcus Danielson in som ersättare.

– Känslan är svår att beskriva. Det är en dröm som man har haft sedan man var liten, att få vara med i ett svenskt A-landslag. Det har varit en lång väg men nu är jag här. Det är så jäkla roligt, säger Danielson till klubbens hemsida.

Mittbacken fick beskedet efter söndagens derbyförlust mot Hammarby.

– Det var verkligen blandade känslor. Jag var besviken över att vi hade förlorat derbyt och sedan fick man höra att man var uttagen. Det gjorde att man kunde släppa matchen lite snabbare även om det hänger i lite fortfarande, säger han.

”Jag trodde inte att det skulle vara möjligt”

Danielson har gjort fem pojk- och juniorlandskamper sedan tidigare. Nu återvänder han till landslaget – efter mer än tio år.

– Jag trodde att det inte skulle vara möjligt, men jag har överbevisat mig själv. Det är fantastiskt kul. Det finns många vägar att ta och jag har valt den lite krokigare, säger han.

Förbundskapten Janne Andersson om uttagningen:

– Det är roligt att det kan gå till på så många olika sätt, säger han.

– Inför vår första januariturné hösten 2016 pratade jag med Joel Cedergren (Gif Sundsvalls dåvarande tränare) och han sa att Marcus Danielson är allsvenskans bästa mittback. Jag höll kanske inte med men noterade det. När jag hälsade på Djurgården i somras sa Kim (Bergstrand, Djurgårdens tränare) att han är allsvenskans bästa mittback. Det är lite som Andreas Johansson i IFK Norrköping – han syns kanske inte så mycket men om man jobbar med honom så märker man ”fasen vilka kvalitéer han har”. Det tyder på ett jäkla bra psyke att kunna fortsätta utvecklas hela karriären, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen har sedan tidigare fått frågan varför 30-åringen inte blivit uttagen.

– Visst, man kan tycka att det är mitt fel att han inte varit med tidigare. Men det är kul att det kan gå till på olika sätt. Det borde motivera många spelare ute i Sverige att fortsätta jobba hårt, säger han. 

Sedan tidigare har det stått klart att även Oscar Lewicki, Malmö FF, missar samlingen. Frågetecken verkar även finnas för Victor Nilsson Lindelöfs status – mittbacken fanns inte med när Manchester United mötte Newcastle under söndagen.

Svenska landslaget samlas under måndagen inför EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien den 12 respektive 15 oktober.