Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska kritiken: ”Märkligt och fel”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Håkan Sjöstrand.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Rumänien frias av Uefa efter glåporden mot Alexander Isak under EM-kvalmötet i november.

Enligt rumänska fotbollförbundet bedömer Uefa att publikens agerande mot svensken inte var rasistiskt.

– Jag tycker att det är ett märkligt och direkt felaktigt beslut, säger svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Det var i EM-kvalets nästa sista omgång, när Sverige mötte Rumänien i Bukarest, som matchen avbröts tillfälligt under några minuter i andra halvlek. Detta på grund av glåpord som riktats mot den svenske anfallaren Alexander Isak, från hemmapubliken.

– Det är otroligt tråkigt att man ska behöva vara förberedd på det. Men det hände. Det är väldigt synd. Det var delvis apljud, men också flera olika rasistiska skrik, sa Isak efter matchen.

Efter det har det rumänska fotbollsförbundet utretts av Uefa. Under lördagen rapporterar det rumänska fotbollsförbundet på sin hemsida att man frias av Uefa för glåporden mot Alexander Isak.

Uefa friar Rumänien efter glåporden mot Isak

Förbundet skriver att man hämtat in vittnesmål från tre av sina spelare och ”mer än 250 minuters videomaterial” för att visa på sin oskuld. Det har, enligt det rumänska fotbollsförbundet, övertygat Uefa.

”Bevisen från det rumänska fotbollsförbundet övertygade medlemmarna i Uefas disciplinära kommitté om att inget straff skulle utdelas”, skriver förbundet.

Däremot bötfälls det rumänska fotbollsförbundet med 40 500 euro – motsvarande ungefär 420 000 kronor – för användande av pyroteknik under matchen.

Uefa har ännu inte lämnat något officiellt beslut i ärendet.

Sjöstrand: ”Ett märkligt och felaktigt beslut”

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är kritisk till Uefas beslut.

– Vi har inte fått informationen av Uefa ännu men om vi utgår från att det som rumänska förbundet publicerar är korrekt så tycker vi att det är ett märkligt beslut. Jag tycker det är ett direkt felaktigt beslut.

Varför känner du så?

– För att vi har lämnat in vittnesmål och våra synpunkter kring det här ärendet. Det finns problem med rasism kring flera matcher i Europa. Därför tycker jag det är märkligt och direkt felaktigt att man inte fattar ett annat beslut.

Karl-Erik Nilsson var väldigt trygg med att det här skulle utredas ordentligt av Uefa. Hur har processen sett ut sedan matchen?

– Vi har lämnat in vittnesmål både från Alexander Isak och Robin Quaison och därtill våra egna synpunkter, naturligtvis. Sen är det Uefas disciplinära organ, som är ett fristående organ, som utreder det här. Vi är inte en formell part i den bemärkelsen. Det är det rumänska förbundet som står anklagade som är en formell part.

Hur upplever du att ni har bemötts av Uefa?

– Vi har lämnat in vår uppfattning i frågan och varit tydliga med den. Utifrån den informationen som vi har lämnat så tycker jag att det är ett märkligt och felaktigt beslut.

Vad tycker du att det här beslutet skickar för signaler?

– Jag måste ändå utgå från att de har hanterat ärendet på det sätt som det ska göras. Bevisligen så ser vi olika på det som har inträffat. För mig är det helt oacceptabelt att de här problemen finns. Det måste naturligtvis tas på allvar och det här är ett felaktigt beslut. Det måste vidtas åtgärder när sådant här inträffar. 

Har ni möjlighet att överklaga beslutet?

– Vi har inte möjlighet till det eftersom vi inte är en formell part i det hela, utifrån den informationen som jag har. Men vi får ta till oss det här när vi får mer information kring ärendet, så får vi se efter det.

Rumäniens försvar: ”Det var inga apljud”

Sedan tidigare har den rumänska antidiskrimineringskommitténs ordförande Csaba Asztalos hävdat att såväl Sverige som Norge har anklagat de rumänska fansen redan innan matchen.

– Ärligt talat så tyckte jag inte om varken Norges eller Sveriges attityd. De försökte stämpla de rumänska fansen redan på förhand. Inför mötet med Sverige så har Rumänien utretts för och straffats bara för intoleranta manifestationer, inte för rasism, säger han till rumänska GSP.

Vad gäller incidenten mellan Rumänien och Sverige är Csaba Asztalos oförstående till varför matchen bröts.

– Under mötet med Sverige så var jag på plats på arenan och, ärligt talat, jag förstod inte vad som hände. Jag tittade noga och förstod aldrig varför domaren stoppade matchen, säger han. 

– Det var inga apljud. Det var bara busvisslingar, och inte bara när svenska spelare hade bollen, säger Csaba Asztalos.