Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tuffaste utmaningen för ett landslag någonsin”

Janne Andersson.Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Janne Andersson får en kram av Pontus Jansson efter segern mot Schweiz i VM 2018.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Janne Andersson har gjort stor succé och tagit landslaget till två raka mästerskap.

Och resan fortsätter.

– Vi står inför den tuffaste utmaning som ett svenskt landslag någonsin har haft, säger han till SportExpressen efter att ha förlängt över EM 2024.

Efter det mycket framgångsrika VM-slutspelet i Ryssland 2018 meddelade fotbollsförbundet att man förlängt Janne Anderssons kontrakt, som då sträckte sig över EM 2020, till sista december 2022.

Nu har man återigen förnyat med förbundskapten. Under torsdagen meddelade förbundet att Andersson har förlängt avtalet till och med EM-slutspelet 2024. 

– Det var ett väldigt enkelt beslut att fatta. Jag har verkligen världens bästa jobb och vi kom fram till att det var en bra grej. Och jag gillar ju långsiktighet och kontinuitet, säger Andersson till SportExpressen.

Men när det kommer till drömmar och visioner, då vill 57-åringen inte titta för långt framåt i tiden.

– Jag brukar säga att jag inte drömmer. Jag är bra på att jobba, sämre på att drömma, säger han med ett skratt.

Och fortsätter:

– Jag tar en sak i taget och nu har vi Nations League i höst som väl kommer vara den tuffaste utmaningen som ett svenskt landslag har haft. Vi ska möta de tre landslag som har presterat bäst i de senaste mästerskapen: världsmästaren Frankrike, Europamästaren Portugal och VM-finalisten Kroatien. Det är en jäkla häftig uppgift. Sen är det EM-slutspel nästa sommar, sen ska vi försöka ta oss till VM och sen till EM igen. Det får bli i den ordningen.

Janne Andersson om tårarna i TV4

Strax efter beskedet om det nya kontraktet gästade Andersson TV4-programmet ”Efter fem”. Där blev han tårögd efter att ha konfronterats med bilder från sina bästa fotbollsminnen.

Ett av dem: Playoffsegern mot Italien.

Är du sentimental av dig?

– Mja, när det gäller mina barn. Jag kan inte hålla tal längre för då börjar jag gråta direkt. Men att så många människor kan bli så glada för att vi spelar fotboll, det gör mig väldigt rörd. Det är helt fantastiskt. Så jag är väl relativt lättrörd ändå, även om jag också kan framstå som iskall. Jag har nog hela spektrat.

 

Janne Andersson tillsammans med landslagets Albin Ekdal.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

 

Responsen från det svenska folket har många gånger varit överväldigande. Men Andersson vill inte medge att han gått och blivit folkkär under de senaste åren.

– Sånt är så svårt att värdera. Jag ser inte mig själv på det sättet, men generellt upplever jag att folk är väldigt positiva och många kommer fram spontant och säger att de tycker att vi gör det väldigt bra. Det har jag upplevt ganska mycket. Men folkkär.. jag vet inte. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb och blir glad av all respons, det kan jag säga.

Om Janne Andersson slutar som förbundskapten 2024 så är han just nu precis halvvägs in i sin landslagsgärning.

Vilket är ditt bästa respektive sämsta minne?

– Hela VM-resan, där vi slog ut Holland och Italien och var det enda laget som slog Frankrike under ordinarie tid på 2,5 år var otroligt. Men att vi slog Italien i ett dubbelmöte, det väger nog tyngst. Der var inte bara en lyckomatch, utan över två matcher i ett playoff.

– Det sämsta… det har varit ganska lite som har varit dåligt, måste jag säga. Men när vi tappade en 2-0-ledning och förlorade med 2-3 hemma mot Turkiet, det måste vara det värsta ögonblicket. Vi fick inte alls till det i andra halvlek och det var 45 väldigt tunga minuter. Men jag har gjort 48 landskamper och det där är det enda jag kan komma på, så det känns ju positivt, säger Janne Andersson.