Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska ilskan efter Fifas playoff-besked

Sveriges VM-playoff spelas som planerat.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Janne Andersson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Polske stjärnan Robert Lewandowski.
Foto: PATRICK LEUK / BILDBYRÅN

Sveriges VM-playoff spelas som planerat. 

Samtidigt står det klart att Polen automatiskt går till playoff-final. 

– Fifa fattade till slut rätt beslut när det gällde Ryssland men det här beslutet är tyvärr helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv, säger förbundskaptenen Janne Andersson. 

Turerna har varit många kring de VM-playoffmatcher som berör Sverige om så snart som två veckor. 

Från början skulle Tjeckien och Sverige ha mötts i en playoff-semifinal, samtidigt som Polen och Ryssland. Vinnarna från respektive skulle mötas i en final där vinnaren skulle gå direkt till VM. 

Men efter Rysslands invasion av Ukraina gick Sverige, Polen och Tjeckien samman och meddelade att de skulle vägra möta Ryssland. Fifa och Uefa meddelade snart att de stänger ute ryska klubb- och landslag från samtliga turneringar. 

Samtidigt har det varit oklart vad som händer med Polens playoff-semifinal. Uppgifter har bland annat gjort gällande att ett annat land skulle kunna ta Rysslands plats. 

Sverige spelar VM-playoff som planerat

Under måndagen uppgav polsk media att Fifa övervägde att flytta playoff-semifinalerna till juni, eftersom Ryssland överklagat sin utestängning till idrottsdomstolen Cas. 

Eftersom det fanns en chans att man skulle tvingas släppa in Ryssland igen uppgavs det att Fifa ville invänta Cas beslut och därför skjuta upp matcherna tills vidare. 

Men nu står det klart att så inte blir fallet. Sveriges match mot Tjeckien spelas som planerat den 24 mars, uppger Fifa i ett pressmeddelande.

Fifa meddelar även att Polen slipper möta Ryssland och går direkt till final – där de alltså ställs mot antingen Sverige eller Tjeckien. 

Sveriges kritik mot Fifas beslut

Lösningen är inte den som Svenska fotbollförbundet hade velat se. Sverige hade framfört en önskan om att Polen skulle få ett nytt motstånd i sin semifinal. 

– Vi tycker att det sportsligt rimliga och mest rättvisa hade varit att Polen fått ett nytt motstånd i en semifinal. Vi förstår att det är ett svårt pussel att lägga för Fifa men likafullt så borde principen om att spela med samma förutsättningar, det vill säga spela och vinna två tävlingsmatcher för att nå VM-slutspelet gälla, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett uttalande

Förbundskapten Janne Andersson:

– Fifa fattade till slut rätt beslut när det gällde Ryssland men det här beslutet är tyvärr helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv. Med det sagt så ligger allt vårt fokus på att förbereda oss inför matchen mot Tjeckien. Vi vill till VM och kommer göra allt för att nå dit. 

Sverige kommer dock inte ta frågan vidare. 

– Vi har framfört våra åsikter och ärendet är på så sätt avgjort även om vi hade hoppats på ett sportsligt mer rättvist beslut, säger Håkan Sjöstrand.

Fifa meddelar samtidigt matchen mellan Skottland och Ukraina för tillfället skjuts upp till juni.

Se även: Jannes kryptiska ord om Elanga

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset