Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jättekonstigt och orättvist beslut”

Janne Andersson.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Nästa års EM spelas runtom hela Europa. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sverige slog Rumänien med 2-0 och är klart för EM nästa sommar. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

BUKAREST/STOCKHOLM. Janne Andersson har fört Sverige till två raka mästerskap.

Då riktar han skarp kritik mot beslutet att anordna EM i tolv olika länder.

– Jag begriper det inte överhuvudtaget, säger Janne Andersson.

Janne Anderssons landslag har gjort det igen.

EM-biljetten kunde säkras vid seger borta mot Rumänien.

Och efter en briljant utförd första halvlek kunde Sverige spela av den andra halvleken och vinna med 2-0.

– Jag har varit jätteglad. Jag är jätteglad. Enormt glad. Det är inte så självklart att Sverige ska vara med i alla mästerskap. Jag är väldigt glad att det är de fyras gäng. Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg. Det är så starka karaktärer och tar så stort ansvar i den här gruppen. Det är extra roligt, säger Janne Andersson.

”Det är fladdrigt – begriper inte”

2012 fattades beslutet om att anordna EM 2020 i tolv olika städer och länder, och inte i ett och samma land (eller två värdländer) som traditionsenligt.

Det är ännu oklart i vilket land och vilka städer Sverige ska spela i.

Janne Andersson är kritisk mot upplägget.

– Jag har inte varit inblandad alls så här långt. Stefan Pettersson (landslagschef, reds. anm.) ligger före, säger han och fortsätter:

– Man behöver scouta hotell. Det är ett väldigt märkligt EM som väntar i och med att man spelar på så många platser. Jag tycker att det är ett jättekonstigt beslut. Det är orättvist och rörigt. Man pratar om klimatet? Hålla på och flyga kors och tvärs? Det är klart att vi flög mycket i Ryssland också men det här är något annat. Själva principen att ett lag är hemmanation har jag inga problem med, men det andra är konstigt. Jag begriper det inte överhuvudtaget. Det blir intressant med lottningen den 30:e november. Det är fladdrigt. Jag är glad att det är Stefans jobb att förbereda, säger han.

Kittlande och roligt

Lagkaptenen Andreas Granqvist:

– Jag är dåligt insatt och vet inte fungerar exakt hur det fungerar. Men de lagen som går vidare får väl spela på hemmaplan. Och vi är ganska starka var vi än spelar.

Är det orättvist att vissa får hemmaplan?

– Det blir det ju. Det är rätt många länder som kommer få hemmaplan. Men vi får utvärdera det efteråt, säger han.

Robin Quaison sa efter matchen att Sverige är bättre än de var i VM, då de kom till kvartsfinal.

– Förväntningarna har nog blivit lite högre på oss. Det känns kittlande det här, jäkligt kittlande och roligt. Man kommer att få sätta folk som kunde varit med åt sidan. Vi har visat att vi kan spela på olika sätt. Beroende på vilka man möter och hur det ser ut kan man spela på olika sätt. Det är bra gjort av spelarna, säger Janne Andersson.

Daniel Kristoffersson: ”Vi kan hur långt som helst i EM”