Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jättebragden: Sverige är klart för fotbolls-VM

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS
Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS

MILANO/STOCKHOLM. De var i brygga i 90 minuter.

Men det räckte hela vägen till Ryssland. 

Efter 0-0 borta mot Italien är Sverige klart för fotbolls-VM nästa år – och spelarna firade vilt i omklädningsrummet efteråt.

– Det är svårt att beskriva känslorna när man hörde slutsignalen, säger Sebastian Larsson. 

Han kunde inte vara på plan och fira med resten av laget på grund av sin skada, men han blev den stora hjälten. Jakob Johanssons skott som via en styrning på Daniele de Rossi gick in bakom Gianlugi Buffon blev helt avgörande. 

För i returen i Milano hade Sverige näst intill ingenting. 

Ett revanschsuget Italien satte högsta fart direkt och pressade Sverige rejält. Janne Anderssons manskap sjönk djupt och gick på kontringar. Vid två tillfällen så kunde de ha fått straff efter att italienarna tagit bollen med handen, men den spanska domaren friade båda gångerna. 

Sverige är klart för VM efter superdrama

Bortsett från det fick Sverige fokusera på att försvara. Andreas Granqvist räddade skott från Ciro Immobile strax innan det nådde fram till mållinjen. Den svenska lagkaptenen stod förutom den insatsen för flera viktiga brytningar matchen igenom.  

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – så här lottas grupperna

 

Italien pumpade in bollar från kanterna och kom vid några tillfällen läskigt nära att spräcka sin målnolla. 

I hela den andra halvleken slog Sverige ifrån sig och klarade inte av att hålla i bollen länge nog för att skaka fram några anfall. 

Men det räckte ändå. 

– Det är svårt att beskriva känslorna när man hörde slutsignalen. Det var lite för mycket där och då. Men det är klart att vi är underbart stolta och glada att ha klarat av det här, säger Sebastian Larsson. 

Hur var det att spela matchen? 

– Jag ska inte säga att det var härligt för det var det inte. Dagen innan var inte härlig. Man pratar om att de här tillställningarna som härliga, men de är bara härliga efteråt. 

Jakob Johansson tvingades lämna matchen i den första halvleken med en befarad korsbandsskada. 

– Vi nämnde honom där inne. Vi tog några kort med hans tröja. Det är en otroligt trist del i det här fantastiska. Det är en spelare som i det här kvalet har klivit in och gjort det fruktansvärt bra. Tyvärr kände jag direkt när han gick ner att det inte var någonting bra, säger Sebastian Larsson. 

– Alla tankar till honom. Det här VM-avancemanget i dag ger vi till honom och sen vill vi ha tillbaka honom så fort som möjligt. 

Sverige lyckades hålla nollan

Det var svettigt och oerhört nervpirrigt för såväl de blågula spelarna som de blågula fansen. Men Sverige lyckades hålla nollan matchen igenom och är nu klart för VM i Ryssland. 

Det sista som hände i matchen var en italiensk hörna. Buffon kom upp för att nicka, men inte ens han kunde rädda Italien. Sverige motade bort den och när slutsignalen ljöd så utbröt vilt jubel bland de svenska spelarna.

 

LÄS MER: VM 2018 – datum, spelschema, biljetter

 

För lagkaptenen Andreas Granqvist, som var en gigant i försvaret matchen igenom, så tog känslorna över totalt när avancemanget var klart. 

Han brast ut i tårar och kramades om av sina lagkamrater. 

– För egen del är det det största som hänt mig, och för oss äldre så var det nog sista chansen att få spela ett VM. Så att lyckas utifrån de förutsättningar vi haft, det är en otrolig glädje.

– Jag började nästan gråta själv. Han, Marcus Berg, Ola. Lustig. Jävligt häftigt. Helt sjukt, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Spelarna firade vilt efter VM-avancemanget – något som bilder från de svenska spelarnas sociala medier visade.

Bland annat rakades Andreas Granqvist på huvudet, efter ett vad. Den svenske landslagsstjärnan utlovade samtidigt att festen skulle fortsätta hela natten.

– Det kommer nog att bli kaos, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Här är Sveriges drömgrupp i VM

Janne Andersson efter matchen mot Italien

Janne Andersson håller med om att Sverige var rejält tillbaka pressade, men säger också att det inte fanns så mycket att göra. 

– Vi kan inte göra det på mycket andra sätt. Vi blev baktunga efter hand och kom inte upp, säger han. 

– Det går inte att göra mer än så. Det är bara att hoppas vi klarar stå emot och i dag gjorde vi det med lite flyt, men också en jäkla kämparinsats.

– Många är hjältar som har jobbat bra under hela kvalet, säger Janne Andersson.

Anfallaren Marcus Berg var rörd när han gästade Kanal 5:s studio efter matchen.

– Vi tar oss till VM. Det är helt sjukt, jag är så jävla glad stolt över oss, säger Berg.

31-åringen förklarade att laget inte låtit nerverna ta över under mötena med Italien, utan förlitat sig på sitt spel.

– Vi har trott på det här, vi vet hur starka vi är. Jag tror att det är nyckeln, vi vet hur starka vi är. Vi tror på det vi gör. Vi hjälper varandra i alla situationer, säger en tårögd Berg i Kanal 5.

Även trotjänaren Sebastian Larsson var märkbart rörd efter bragdsegern.

– Det är svårt att beskriva. Det betyder allt. Spelat i landslaget så här länge. Att det skulle ta 96 jävla landskamper att ta sig till ett VM, jag kan inte beskriva känslan, säger Larsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!