Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janssons viktras: ”Jag fick en chock”

Foto: JOE TOTH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / JOE TOTH/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fyra kilo lättare och invägning varje morgon.

Pontus Jansson är tillbaka i storform med landslaget. Nu berättar han om Marcelo Bielsas tuffa träningsmetoder och den stora förändringen.

– Jag fick en chock, säger mittbacken.

Landslaget är samlat i Stockholm igen inför träningslandskampen mot Österrike och Nations League-matchen mot Turkiet på Nationalarenan.

Och det är en Pontus Jansson i storform som är tillbaka i det svenska landslaget. Den svenske mittbacken har drillats hårt i klubblaget Leeds United under sin nya tränare Marcelo Bielsa. Jansson har tappat fyra kilon och en hel del kroppsfett, berättar han.

– Första veckan när jag kom tillbaka fick jag nästan en chock. Jag var på träningsanläggningen vid nio på morgonen och hemma vid sex på kvällen. Det är man inte vad vid som fotbollsspelare, det var faktiskt lite av en chock. Nu har det lugnat sig dock med tanke på så mycket matcher vi har, säger Jansson.

Jansson: "Tappat fyra kilon"

Hur känner du dig fysiskt?

– För egen del är det en otrolig skillnad. Jag har gått ned fyra kilo och tappat sjukt mycket i kroppsfett. Bielsa är hård, ligger man inte rätt viktmässigt så får man knappt träna. Vi har invägning varje morgon, ligger man inte rätt så får man höra det.

Vad sa Bielsa när du kom tillbaka till Leeds? Tyckte han att du vägde för mycket?

– Jag fick en tillsägelse på semestern när jag satt med en öl hemma i trädgården att jag skulle väga si och så när jag kom tillbaka. Jag fick en chock, men jag satte i gång direkt och började träna med Malmö FF. När jag kom tillbaka var jag i bra form. Jag känner mig lättare och starkare, det är en otrolig skillnad. 

– För att vara så stor som jag är, och tappa de här kilona, det gör skillnad. Jag tänker på allt jag äter och dricker. Jag har tagit bort alkoholen helt och det har hjälpt mig mest. Ibland kunde man ta en öl efter match men man tummar inte på något i Leeds.

Foto: DENNIS GOODWIN/PROSPORTS/REX/SHU / DENNIS GOODWIN/PROSPORTS/REX/SHU REX FEATURES

Enligt Jansson är Marcelo Bielsa väldigt sluten som person. Någon närmare relation till sin tränare har han ännu inte fått.

– Jag tror inte att jag har pratat med honom än om jag ska vara ärlig, jag har fått några utskällningar men annars vill han ha en distans till sina spelare. Hade jag varit tränare så skulle jag inte ha det så. Men varje tränare har sin stil och det är bara att köpa det. Det är förståeligt med tanke på att han inte kan engelska flytande, säger "Ponne".

Jansson stöttar Olsen och Lindelöf

Samtidigt tog han tillfället i akt att stötta sina landslagskompisar Robin Olsen och Victor Nilsson Lindelöf. Anledningen är att Pontus Jansson tycker att duon fått oförtjänt mycket kritik av svensk media.

– Jag tycker att en del av svensk media vinklar det fel. Skriver engelska tidningar eller utländsk media tio bra saker och en dålig, så tar man den dåliga och gör en rubrik av det. Samma sak med Robin Olsen. Jag kan italienska och läser mycket av det som skrivs. Han får betyget att han är bäst på planen, men sedan så står det i svenska tidningar att han blivit hyvlad och kritiserad. För mig är det dålig journalistik. Jag tycker det är dåligt och det vinklas fel. Alla får se matcherna och göra en egen bedömning, men jag tycker att Vigge och Olsen gjort det bra. Olsen var med i omgångens elva i Serie A ändå kritiseras han, det tycker jag är skevt.