Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jannes svar: ”Långt ifrån vad jag står för”

Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Zlatan är tidernas främsta målskytt i landslaget.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic riktar hård kritik mot förbundskapten Janne Andersson.

I en stor intervju med SportExpressen säger han att Andersson ”förstörde allt jag har byggt upp” med sin första landslagstrupp eftersom den innehöll färre spelare med invandrarbakgrund.

Nu svarar Andersson.

– Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person, säger han.

I intervjun går Ibrahimovic till hårt angrepp och menar att Sveriges förbundskapten, som tog över jobbet efter EM i Frankrike 2016, genom sin första laguttagning ”skickade ett meddelande om att det jag (Zlatan) stod för, det är inte okej här”.

Efter EM i Frankrike slutade Ibrahimovic själv i landslaget. När Andersson tog ut sin första VM-kvaltrupp, som skulle möta Holland i september samma år, var Emir Kujovic och Jimmy Durmaz med båda två. Ingen av dem ingick i förbundskaptenens startelva. Andersson har under sin tid som förbundskapten fått frågor om representation i landslaget vid flera tillfällen.

Jannes svar: ”Blir irriterad”

När SportExpressen söker förbundskaptenen för en kommentar angående Ibrahimovics utspel, säger han så här:

– Jag har stor respekt för Zlatan Ibrahimovic och det han har gjort på plan. En lång karriär med fantastiska prestationer. För mig är han han den största svenska spelaren genom tiderna. Väl värd en staty i sin hemstad. Men när det gäller hur jag tar ut truppen i landslaget handlar det om EN sak. Hur spelaren kan hjälpa oss att vinna matcher. Var man kommer ifrån eller var man har sina rötter spelar ingen som helst roll.

– Jag kan förstå att frågan kommer upp då vi har ett samhälle där rasism är ett rejält problem. Jag tror att spelare som Zlatan har fått ta många strider och att han och många andra har stött på fördomar och blivit orättvist behandlade utifrån deras ursprung. Men jag blir irriterad när man insinuerar att jag skulle basera mina uttagningar på varifrån man kommer. Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person.

I en kommentar till SportExpressen poängterar Svenska fotbollförbundet att ”skillnaden mellan den EM-trupp som Zlatan själv ingick i och den som spelade mot Holland var att två spelare med invandrarbakgrund – beroende på hur man räknar – hade tackat nej till landslagsspel efter EM”.

Senare i dag avtäcks en staty av den nu 38-årige Zlatan Ibrahimovic i Malmö. 

Sveriges landslag åker under ledning av Andersson till Malta senare i veckan för att fortsätta EM-kvalet på lördag kväll, innan man vänder hem för att möta Spanien i Stockholm nästa tisdag.