Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jannes nya rekordlön: Tjänade sex miljoner

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges förbundskapten Janne Andersson tjänade uppemot sex miljoner under 2019. Det ger Andersson 4,5 miljoner kronor mer i lön än damernas Peter Gerhardsson, enligt Fotbollskanalen. 

Janne Andersson ledde Sverige till VM-kvartsfinal år 2018 och under 2019 kvalificerade Sverige sig till sommarens EM-slutspel – som sköts upp till nästa sommar. Framgångarna har genererat en rejäl löneökning för Andersson, enligt siffror från Skatteverket som Fotbollskanalen tagit fram.  

2017 hade Andersson en årslön på 3,9 miljoner kronor – en lön som höjdes till 5 378 000 under VM-året 2018 och till 5 892 700 kronor under 2019.   

180 miljoner i prispengar

En av förklaringarna till Anderssons höga lön kan vara de prispengar som herrlandslaget spelat in. Fotbollskanalen skriver att VM-framgångarna 2018 genererade 180 miljoner i prispengar och att den säkrade EM-platsen gav ytterligare 100 miljoner till förbundet. Andersson skrev i år på ett nytt kontrakt som förbundskapten som gäller över 2024.  

Stort gap till damfotbollen 

Anderssons lön är den högsta lön en svensk förbundskapten någonsin haft. Även damernas förbundskapten Peter Gerhardsson höjde sin lön under 2019 – men gapet till Janne Andersson ökade. Gerhardsson, som ledde landslaget till ett VM-brons sommaren 2019, tjänade 1 320 400 kronor under förra året vilket var en ökning med 95 400 kronor jämört med 2018. Gerhardsson har kontrakt över 2023. 

Herrarna avstår ersättning

Debatten om ersättning mellan dam- och herrlandslagen har varit på agendan den senaste tiden. Den svenska landslagstjärnan Kosovare Asllani kritiserade det Svenska fotbollsförbundet för att ligga långt efter övriga länder. Senare meddelade förbundet det att herrlandslaget beslutat att avstå sin ersättning för höstens landskamper vilket sägs skapa förutsättningar för en diskussion för en ny avtalsdiskussion med de båda landslagen.