Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janne om succén: ”En väldigt stor idrottsman”

Se Zlatans båda mål mot Napoli
Janne Andersson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Zlatan Ibrahimovic vräker in mål i Serie A.

Någon comeback i landslaget är dock inte aktuell.

Det hindrar inte Sveriges förbundskapten från att hylla 39-åringen.

– Om man är förvånad betyder det att man inte trodde på det. Jag är enormt imponerad, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen, som under måndagen höll en pressträff för att summera det svenska landslagsåret 2020, fick frågor om Zlatan Ibrahimovics succé i Milan.

Ibrahimovic, 39, leder skytteligan i Italien efter 10 mål på sex matcher och Milan toppar tabellen. Senast under söndagen gjorde han båda målen när laget bortaslog Napoli med 2-1.

Hela världen häpnar över Zlatans prestationer – men Andersson är inte förvånad.

– Om man är förvånad hade man någon annan idé. Att man inte trodde på det. Jag är imponerad, enormt imponerad, att man har den hungern och drivkraften. Kvalitén i det han gör. En väldigt stor idrottsman, vår i särklass bäste spelare genom tiderna. Det är fantastiskt det han presterar. Det är bara att lyfta på hatten, säger han.

Men någon comeback i landslaget tycks inte vara nära.

– Det som krävs är att han själv vill han vara med. 2016 var han tydlig med att han inte ville det. Det kommer propåer emellanåt, men han sa ju själv att han inte har en tanke på att vara med nu senast. Det som krävs är att han ändrar sig och säger att han vill vara med, säger Andersson.

”Jag är ganska svårirriterad”

Inför landslagssamlingen i november lade Zlatan ut ett kryptiskt meddelande i sociala medier där han tycktes spekulera i att en återkomst till Blågult kunde vara aktuell. 

https://twitter.com/Ibra_official/status/1323214579720196103

I efterhand menade han att utspelet bara syftade till att ”irritera Sverige”.

Förbundskaptenen säger att han inte lät sig provoceras.

– Jag är ganska svårirriterad. Vad han lägger in, eller ut, eller vad det heter. Det får han och andra göra. Det lever sitt liv vid sidan om att folk har synpunkter. Det får leva sitt liv, säger Andersson.

Tar du det han säger i sociala medier på allvar?

– Ni frågar mig om det. Oavsett vad han säger får det leva sitt liv. Jag vet vad han har sagt till mig och vad vi var överens om då. Sedan dess har ingenting ändrat sig.

”Fick säga åt henne att vara tyst”

Förbundskaptenen själv – som gav landslagsåret 2020 ”godkänt” i betyg trots degradering från den högsta divisionen av Nations League – missade den senaste landslagssamlingen då han blev sjuk i covid-19.

– Min fru Ulrika hade positivt test kvällen innan jag skulle åka till Köpenhamn. Jag blev sjuk strax efter och låg sjuk i tre dagar med värk i huvud och kropp. Jag har varit trött men symptomfri sedan förra måndagen. Min hustru är tröttare. Det var oerhört frustrerande och irriterande inte vara med på samlingen, men bara att gilla läget, säger han.

– Jag fick nöja mig med att reagera framför tv:n. Min hustru är högljudd och lever sig in i alla matcher. Jag fick säga till henne att vara tyst. ”Får jag bli glad nu?” frågade hon när vi gjorde mål mot Kroatien. Vi är överens om det mesta i livet, men när det gäller byten och fotbollsmatcher har vi saker vi inte är överens om.

”Det är totalt vansinne”

Andersson riktade även kritik, både mot planerna på ett EM-slutspel i 12 olika länder lagom till sommaren 2021, men även mot hur fotbollen spelas under coronapandemin, med tätare spelschema efter vårens uppskjutna säsonger ute i Europa.

Landslaget har exempelvis haft tre matcher per samling, och då kommer redan många spelare från intensiva perioder.

– Det är totalt förkastligt med tre matcher per samling. Det är totalt vansinne. Att inte fler spelare skadar sig. Jag är förvånad. Jag är också förvånad över att det inte har blivit mer diskussion om det här ur ett medicinskt och sportsligt perspektiv. Det är oerhört tufft. De spelar inte mot dåliga lag, utan jättetuffa matcher, säger han.

– Fifa och Uefa driver fotbollen framåt och värnar om sitt, men spelarna och det sportsliga hamnar i kläm. Klubbarna har betalat dyra pengar och löner för sina spelare. Jag hade varit extremt orolig för hur spelschemat ser ut om jag varit klubblagstränare

Någon favorit till att vinna Guldbollen, som delas ut i dagarna, ville Andersson däremot inte bjuda på.

– Vi låter juryn ta det beslutet och meddela det. Så får vi se vem det blir.


Oroande bilderna på Zlatan – utbytt skadad