Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janne om kritiken: ”Inte ångrat mig”

Förklaringen till det kritiserade bytet
Janne Andersson och Emil Forsberg efter bytet.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Janne Andersson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: MUTSU KAWAMORI/AFLO/SHUTTERSTOCK / MUTSU KAWAMORI/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Emil Forsberg var Sveriges största offensiva hot mot Spanien.

Då byttes han ut. 

Nu ger Janne Andersson sin syn på bytet – ett par veckor efter den tunga förlusten. 

– Jag förstår att man tycker det är så konstigt om man tittar på matchen hemma, säger han i Tutto Balutto

Sverige var piskat att vinna mot Spanien i den sista VM-kvalmatchen. Matchen i Sevilla stod länge 0-0, trots att Emil Forsberg hade flera fina chanser att ge Sverige ledningen. 

Efter 62 minuter valde Janne Andersson att byta ut Emil Forsberg. Ett byte som blev kritiserat.

– Jag tar för givet att Emil Forsberg har en känning, annars tycker jag det är jättejättemärkligt. Man kan inte ta ut honom, sa Hanna Marklund i C Mores sändning.

– Han kan ju vara helt slut. Det är det enda idén egentligen för att plocka ut honom, sa Hasse Backe

Efter matchen förklarade Janne Andersson att han ville ha in friska ben. I det senaste avsnittet av Tutto Balutto utvecklar förbundskaptenen sitt resonemang om varför han valde att byta ut Emil Forsberg.

Janne Anderssons förklaring om Forsberg 

Andersson lyfter fram att Forsberg väldigt sällan spelat 90 minuter i sitt klubblag Leipzig under hösten - och att matchen mot Georgien fortfarande satt i benen på yttermittfältaren.

Samtidigt började Sverige tappa kontrollen på Spaniens Sergio Busquets. En spelare Janne Andersson identifierat som nödvändig att stoppa för att kunna vinna matchen. 

– Jag byter inte ut Emil för vad han har presterat i 62 minuter, för han har varit jättebra, säger Janne Andersson. 

– Om Emil blir hängande, det blir han i Leipzig ibland, eftersom hans offensiva kvalitet blir så viktiga. Han måste få fuska lite. Problemet är om vi möter Spanien borta är att det inte går. Jag kommunicerar det här för dåligt. Jag sa att Emil började bli trött, det var det enkla svaret, fortsätter han. 

Sverige förlorade matchen med 1-0 och tvingas till play off för att nå VM. Janne Andersson står fast vid att det var rätt att byta ut Forsberg.

– Jag tycker att bytet är rätt. Jag har inte ångrat mig i efterhand. Men däremot kommunicerade jag lite dåligt, säger han. 

Jannes svar om Zlatan Ibrahimovic

I podcasten får Janne Andersson också frågan om hur han ser på Zlatan Ibrahimovics tackling på Cesar Azpilicueta. Det var vid en hörna i slutet av matchen som Ibrahimovic tryckte till spanjoren i ryggen. För det fick Zlatan en varning, och han är nu avstängd i play off semifinalen mot Tjeckien i mars. 

– Jag förstår att det kan hända. Det enda som inte är bra är att han blir avstängd i nästa match. Där är gränsen för mig. Då tycker jag inte att det är bra, säger Janne Andersson i Tutto Balutto. 

Janne säger ifrån efter förlusten

Tung förlust mot Spanien på bortaplan