Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janne: ”Om det händer kommer vi att agera”

Förbundskaptenen mötte Expressen på Cypern under måndagen inför EM-kvalmatchen mot Rumänien.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

LARNACA. Rumänien har haft vissa problem med rasism på läktarna när de spelat hemmamatcher.

Landslaget har en plan för hur de ska agera om det förekommer i fredagens avgörande match - och har också varit i kontakt med Rumäniens fotbollsförbund.

- Skulle vi märka att någon ger sig på våra spelare kommer vi att agera, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

På fredag kan Sverige bli klart för EM-slutspelet 2020. Tre poäng mot Rumänien på bortaplan räcker för att Blågult ska nå ännu ett mästerskap. 

Inför matchen ha ett hett diskuterat ämne varit att Rumänien under hemmamatcherna haft problem med rasism på läktaren. Rumäniens möte tidigare i EM-kvalet Norge skulle ha spelats inför tomma läktare på grund av en rasistskandal tidigare i kvalet. 

Men Uefa ändrade sig och i stället fick 30 000 barn fylla läktarna.  Blågult har berättat att de är beredda att lämna planen i Bukarest om något liknande sker.

Har en plan för hur de agerar

När Janne Andersson höll presskonferens på Cypern inför träningslägret som inleds här i dag berättade han att landslaget har en plan för hur de ska agera om det förekommer rasism på fredag. 

- Det är ganska enkelt. Vår inställning är att förhålla sig till de regelverk som finns. Vi kommer informera spelarna om det i kväll. Det har förekommit tidigare och Rumänien har en historia av det, men vi ska vara förberedda att det kan hända och då följer vi det regelverk som finns. 

- Då är det domaren som avgör och det är ett trestegsscenario. Vi har också varit i kontakt med Uefa och Rumänska fotbollförbundet och vårt säkerhetsfolk har koll på det. Vi tror och utgår från att man kommer ta matchen på allvar och ta bra beslut om det behövs. 

- Vi ska följa regelverket och genomföra matchen, säger förbundskaptenen Janne Andersson. 

Hur kommer ni agera om någon spelare märkare att de skriks något från läktarhåll? 

- Skulle vi då märka att någon ger sig på våra spelare så kommer vi agera. Då är det vår lagkapten som ska påkalla det i första hand. Men märker spelarna något ska de säga till lagkaptenen, som ska framföra det till domaren. Sedan ta domaren och matchdelegaten ett beslut vad som ska hända. 

Forsberg beredd att markera mot rasism

Emil Forsberg blickar fram mot Rumänien-matchen efter EM-kvalet mot Spanien på Friends.