Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har inte pratat med varandra på 3,5 år”

Janne Andersson på presskonferensen.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Zlatan Ibrahimovic gick till attack mot Janne Andersson i en intervju med SportExpressen - och menade att spelare med en utländsk bakgrund har svårare att ta plats i landslaget. 

Inför EM-kvalmatchen mot Malta säger Janne Andersson att han känner sig ledsen över Zlatans ord. 

– Det gjorde lite ont. Jag är här för att förbereda laget för att spela fotboll. Det tog lite på mig, säger Sveriges förbundskapten.

Det var i en stor intervju med SportExpressen som Zlatan Ibrahimovic riktade stenhård kritik mot Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Zlatan menade att Janne Andersson genom sin första laguttagning som förbundskapten ”skickade ett meddelande om att det jag (Zlatan) stod för, det är inte okej här”.

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? 

Det var få menar du?

– Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt.

Att ingen med annan bakgrund var med i Janne Anderssons första trupp stämmer inte. I VM-kvaltruppen, som skulle möta Holland i september samma år, var Emir Kujovic och Jimmy Durmaz med.

”Det gjorde lite ont”

Janne Andersson fick inför lördagens kvalmatch mot Malta på nytt frågor om utspelet, och medgav att Zlatans uttalanden påverkade honom. 

– 2019. Att vi ska hålla på och prata om grejer, att det blir en fråga runt landslaget, det är jättetråkigt. Själv har jag värderingar och en syn där jag absolut inte tittar på de här grejerna. Det gjorde mig ledsen och besviken, på ett felaktigt faktaunderlag, så kom insinuationer om att jag tar ut spelare på andra principer. Så det gjorde lite ont.

– Jag är här för att förbereda laget för att spela fotboll. Det tog lite på mig.

”Det får du fråga honom om”

På frågan om han tror att Zlatan har något emot honom svarar Janne Andersson: 

– Jag har ingen aning. Jag pratade med honom för 3,5 år sedan. Sedan har vi inte pratat. Det får du fråga honom om.

Förbundskaptenen säger också att han känt ett stort stöd. 

– Från dag ett har jag känt ett stort stöd rent generellt. Jag hade ett snack med Håkan där jag kände ett enormt stöd. Vi behöver inte prata vidare. Vad som sägs utåt värderar jag inte. Jag har det stödet jag behöver.

– Kompisar, familj och så vidare, de tycker inte det är så sympatiskt. Så det är många som har hört av sig och stöttat mig. Jag känner mig väldigt trygg i mig själv som ledare och person. Jag tycker det känns konstigt att jag måste sitta och diskutera det.

”Jag har ingenting att prata ut om”

Om Janne Andersson skulle vilja prata ut med Zlatan, svarar han så här: 

– Jag har ingenting att prata ut om. Han valde själv att kliva av landslaget. Sedan gör han en fantastisk omstart i USA som den store fotbollsspelaren han är. Att kunna leverera det vid 38 års ålder är enastående. Jag har ingenting att prata ut med honom om. Det är bara fortsatt lyckat till.

– Jag kan inte gå och undra vad folk tycker om det vi gör. Vi pratar med varandra i landslaget. Det finns alltid brus. Jag var med på att det skulle hända grejer runtomkring, det kommer säkert att bli så i framtiden också. I det här fallet, vilket jag nu beklagar, men vi är här och spelar fotboll. Om ni är intresserade av det har vi haft en fantastiskt bra fotbollsvecka. Om vi jämför med förra samlingen har det varit bättre fysisk status på spelarna.

Lagkaptenen Andreas Granqvist fick också en fråga om Zlatans kritik. 

– Det brukar vara rubriker under varje samling, säger ”Granen”.

– Det har det varit de senaste tre åren. Hade sånt här stört oss så hade vi inte nått de sportsliga framgångarna runtomkring oss. Det kommer alltid vara brus runt oss, för landslaget engagerar alla. Men det är vi trygga med att hantera.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand gick under fredagen också ut och stöttade Janne Andersson. 

– Det han (Zlatan) framför är direkt felaktigt. Fanns ingen substans alls i det som påstås. Vi står så klart bakom Janne till 100 procent. Jag känner till hans värderingar och delar dem. 

LÄS MER: Guide: Så här går Sverige till EM 

TV: Se hela intervjun med Zlatan