Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janne Andersson orolig över landslagets försvarsspelare

Janne Andersson.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Victor Nilsson Lindelöf.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Marcus Danielson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Konkurrensen på de offensiva positionerna ställer till angenäma problem för Janne Andersson. 

Men på försvarssidan finns det saker som oroar förbundskaptenen. 

– Ur ett större perspektiv är det på sikt kanske lite oroande, säger Andersson när han får frågan om återväxten bland svenska försvarare.

Dejan Kulusevski, Anthony Elanga, Alexander Isak och Jesper Karlsson är alla under 24 år gamla. 

Dessutom har Janne Andersson flera beprövade kort i Emil Forsberg, Victor Claesson, Zlatan Ibrahimovic och Robin Quaison att tillgå. 

Konkurrensen på de offensiva platserna i det svenska herrlandslaget är tät och det ställer till angenäma problem för Janne Andersson. 

– På olika positioner börjar det väl hända grejer, ju fler bra spelare vi får fram desto bättre är det. Sedan är det klart att någonstans börjar jag och Peter Wettergren att fundera på hur vi ska få med alla i laget, för vi måste kunna försvara också. Att hitta balansen i ett fotbollslags är en av nycklarna, att man både kan försvara och anfalla. Men det är roligt att vi har de här avgörande spelarna, säger Andersson. 

Det är oroande på sikt

Förbundskaptenen medger dock att han hade önskat en större tillväxt även på försvarssidan. 

– Jag ju önska att det kom fram ännu fler försvarsspelare också. Försvarsspelare som kan vara offensivt skickliga men framför allt som kan försvara. Om vi generaliserar resonemanget lite kring mittbackar så är det inte riktigt samma återväxt där som på de offensiva positionerna och ur ett större perspektiv är det på sikt kanske lite oroande, säger förbundskaptenen.   

I mötet med Tjeckien är dessutom högerbacken Emil Krafth är avstängd. Trots det känner Andersson sig trygg med de försvarare han har att tillgå. Förbundskaptenen lyfter också att flera av dem spelar regelbundet i sina klubblag. 

Däremot öppnar han för att spela spelare på ovana positioner. 

– Jag tycker att det känns okej. Sedan har jag öppnat för att kanske matcha någon mittback som ytterback men vi får se hur jag gör när vi kommer in i samlingen.

Han fortsätter: 

– En viktig del i den här matchen (Tjeckien) tror jag kommer att vara inläggsspel från deras sida, och som alltid fasta situationer. Då är det kanske några spelare som man vill ha på planen. 

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset