Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kändes naturligt och rätt att gå ner i lönen”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Janne Andersson och Peter Gerhardsson sänker tillfälligt sina löner med 20 procent.

Det meddelar förbundskaptenerna under onsdagen.

– Jag har betydligt mindre att göra och därför kändes det rätt och naturligt att även gå ned i lön, säger Andersson till förbundets hemsida.

I samband med coronautbrottet har de båda förbundskaptenernas arbeten förändrats drastiskt.

Janne Andersson och Peter Gerhardsson har inga fotbollsmatcher att titta på, inga trupper att ta ut och inga matcher att styra över. Något som inneburit att Svenska fotbollförbundet infört korttidsarbete under våren.

Nu meddelar man att såväl herrarnas som damernas förbundskapten också går ner i lön (med 20 procent) under perioden 14 april-31 maj.

– Min arbetssituation har förändrats en hel del den senaste tiden. Ligafotbollen har ju ställts in vilket gör att jag inte kan resa runt och titta på spelare. Det gör att jag har betydligt mindre att göra och därför kändes det rätt och naturligt att även gå ned i lön. Dessutom har fotbollen i stort, och även SvFF, drabbats av inställda matcher och liknande, säger Janne Andersson.

– Förhoppningsvis bidrar detta till att den ekonomiska situationen blir något bättre för förbundet, fortsätter han.

Beskedet: Förbundskaptenerna går ner i lön

Kollegan Peter Gerhardsson:

– Arbetsvardagen har givetvis påverkats av coronautbrottet och många av de ordinarie uppgifterna är i nuläget inte möjliga att genomföra. Med tanke på det så känns det bra att ta det här beslutet i en period där både vår arbetsbelastning samt förbundets ekonomiska situation påverkas av omvärldsläget.

Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand kommenterar beslutet så här:

– Vi har ett ansvar att göra vad vi kan, och göra det i tid, för att skydda vår verksamhet långsiktigt i en mycket osäker och utmanande situation. Det var Janne och Peter själva, tillsammans med sina assisterande förbundskaptener Peter och Magnus, som föreslog att man skulle gå ned i lön på grund av rådande situation. Det är så klart mycket glädjande att våra förbundskaptener känner ett sådant ansvar för svensk fotboll att man är beredd att göra detta, säger Sjöstrand.