Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janne Andersson: ”Finns en tomhet”

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

EM skjuts fram till sommaren 2021, meddelade Uefa i dag. Sveriges förbundskapten menar att beslutet är korrekt men känner samtidigt en tomhet.

– Självklart finns det viss tomhet, det går inte att komma ifrån, säger han.

Under tisdagen stod det klart att herrarnas EM-slutspel i fotboll skjuts upp i ett år på grund av coronaviruset. Beslutet togs på ett extrainsatt krismöte av Uefa.

Nytt speldatum blir sommaren 2021 med start 11 juni fram till den 11 juli. Sveriges förbundskapten Janne Andersson tycker beskedet var väntat.

– För mig var det ett självklart och logiskt beslut som kom i dag utifrån hur det har utvecklats senaste veckorna. Jag är inte överraskad på något sätt, det här är något jag förväntat mig. Det är bara att anpassa sig och förhålla sig till beslutet som jag tycker är riktigt, säger han till SportExpressen.

Hur känns det nu när fotbollen omkullkastas? 

– Jag och många med mig har sett fram emot sommaren och ett EM-slutspel. Nu får vi längta ett år till. VI får anpassa oss, det är inget vi kan påverka, och vi får gilla läget och göra det bästa vi kan nästa sommar. Spontant känner jag en saknad. Sedan november när vi kvalificerade oss har jag byggt upp och laddat för EM. 

– Det vi har gjort i arbetsväg- och förberedelseväg får vi arkivera och ta fram nästa år. Vi har en vanlig samling i juni och därefter får vi se fram emot ett Nations League till hösten. Men självklart finns det viss tomhet, det går inte att komma ifrån.

”Ska ha en kontakt med spelarna”

Samtidigt har det länge stått klart att landslagsveteranerna Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg skulle avslutat landslagskarriären efter EM.

Nu när EM skjuts fram ett år är det ovisst hur det blir med landslagstrion. Janne Andersson berättar att han inte haft kontakt med spelarna men att planen är att stämma av med trion om framtiden inom kort.

– De har varit tydliga med att de ska sluta efter EM, men nu flyttas EM och då får vi ha ett snack kring det och hur de ser på det. Jag har inte haft kontakt med någon mer än att jag pratade med ”Granen” som hastigast häromdagen och sedan skulle vi höras i veckan. Jag ska ha en kontakt med de här spelarna, och övriga spelare som var påtänkta till marssamlingen, och då får jag ta upp resonemangen och se vad de säger.

Sebastian Larsson och Andreas Granqvist.Foto: BILDBYRÅN
Marcus Berg.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tror du att Granqvist, Larsson och Berg spelar i landslaget i EM 2021?

– Jag har ingen aning om det i dag. Jag ska först prata med dem i lugn och ro, se hur deras reflektioner är kring det här beslutet som bara kom för någon timme sedan. Den kommande veckan kommer jag ha kontakt med de flesta spelarna som var inblandade och aktuella för att bli uttagna i mars. Jag ska stämma av läget för vi har inte träffats sedan november även om jag har träffat en del när jag varit ute och rest. Det blir en personlig avstämning med allihop.

Har du haft kontakt med Lustig som också talat om att sluta efter EM?

– De som har sagt att de skulle sluta efter EM är de tre du nämnde tidigare. Det är ingen annan som sagt att de ska sluta efter EM, utan det är bara de tre som aviserat det utåt.

”Det är lite obehagligt”

Risken finns att ni inte har samma stomme i truppen när EM spelas om ett år. Hur ser du på det?

– Du har en poäng i det, men samtidigt så vet man ju inte. Det är svårt att sia. Jag kommer ta allt i ordning. Först kommer jag prata med de lite äldre spelarna som aviserat tidigare att de ska sluta efter EM. Sedan får vi jobba på med en samling i juni och Nations League i höst, efterhand får vi ta ut trupperna som är aktuella. Vi får se vilka spelare som är med eftersom att det är svårt att spekulera om spelare ett år framåt.

Hur ser du i övrigt på situationen just nu med corona?

– Jag är ingen expert. Jag tillhör personerna som lyssnar på myndigheterna som är expert på området och följer deras rekommendationer. Vi får se var det tar vägen och hur snabbt vi blir av med det. Visst är det en väldigt ovanlig situation, inte bara för mig, utan för de flesta människor. Det är lite obehagligt kan jag tycka men samtidigt så litar vi på myndigheterna att de har bra koll på grejerna och att allt går över så snabbt som möjligt. 

Men förbundskaptenen känner ingen oro över coronaviruset och smittspridningen i samhället.

– Jag är lugn. Jag har svärföräldrar som är lite äldre som hustrun varit i kontakt med. Min egen mor pratade jag med för någon vecka sedan och min syster i Halmstad hjälper henne med allt hemma, säger han och fortsätter.

– Jag hoppas att det här ska gå över så snabbt som möjligt.