Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Janne Andersson: ”Det är fult och det gör ont”

Janne Andersson.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I en exklusiv intervju med SportExpressens Noa Bachner gick Zlatan Ibrahimovic till hårt angrepp mot Sveriges förbundskapten Janne Andersson och menade att han medvetet valde bort spelare med invandrarbakgrund.

Janne Andersson kommenterade utspelet i samband med de senaste EM-kvalmatcherna, men utvecklar nu hur hårt det tagit på honom.

– Jag tycker ju inte att jag är värd det. Jag tycker det är orättvist, att det är fel, att det är fult. Det gör ont, det gör det, säger Andersson till Aftonbladet.  

I dag samlar Janne Andersson sitt landslag på Cypern för att ladda upp för de avslutande EM-kvalmatcherna mot Rumänien på fredag och Färöarna på måndag.

Sverige har goda chanser att ta sig vidare till EM-slutspelet nästa sommar.

Men trots goda resultat har det stormat runt förbundskapten Janne Andersson under hösten.

Orsaken är den exklusiva intervju som SportExpressens Noa Bachner gjorde på plats i Los Angeles med Zlatan Ibrahimovic.

Kritik från Zlatan

I den intervjun berättade Zlatan om den rasism som han själv upplevt och kom då in på Janne Anderssons laguttagningar när han var ny som förbundskapten.

– Så som allsvenskan och landslaget ser ut nu – förutom Jannes första samling, som blev annorlunda till andra samlingen – så såg det inte ut när jag började. Det var en helt annan sits. Därför är jag glad. Jag har öppnat dörrar för alla där ute, oavsett hur man ser ut och vad man heter.

Vad menar du hände på Janne Anderssons första samling?

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? 

Det var få menar du?

– Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt.

Janne Andersson fick svara på frågor om Zlatan Ibrahimovics utspel i samband med EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien i början av oktober och svarade då: 

– Själv har jag värderingar och en syn där jag absolut inte tittar på de här grejerna. Det gjorde mig ledsen och besviken, på ett felaktigt faktaunderlag, så kom insinuationer om att jag tar ut spelare på andra principer. Så det gjorde lite ont.

”Enormt ledsen”

I en intervju med Aftonbladet inför kommande EM-kvalmatcher utvecklar nu Janne Andersson hur illa han tog vid sig av anklagelserna.

– Man kan ju inte ta hans uttalanden på allvar. Det han säger är inte sant. Och jag blev enormt ledsen när jag hörde det här, för jag har jättestor respekt för Zlatan för den fotbollsspelare och idrottsman han är. Men att uttala sig på det här sättet... Då vill man ju återigen bygga på något som inte finns. Det gör mig jätteledsen, det är skittråkigt.

– Till exempel: När vi satte vår landslagsstab blev det några människor som jag jobbat med tidigare och några andra som blev kvar sen tidigare. När sedan någon sa: ”Det är ju inga med invandrarbakgrund” så blev jag bara... ”Nä, må så vara - men det är inte heller en dimension jag haft med när jag satt min stab”. Det har inte funnits med som en faktor överhuvudtaget och kanske borde jag ha tänkt annorlunda eller borde någon annan ha påpekat det. Men jag tänker inte på det sättet.