Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslagsikonernas besked om framtiden

Noa Bachner om EM-kaoset: ”Fanns ingen annan utväg”
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: DAMIR SAGOLJ / REUTERS BILDBYRÅN

EM skjuts upp till sommaren 2021. Det beslutade Uefa under tisdagen.

Nya speldatum blir 11 juni till 11 juli.

Lagkaptenen Andreas Granqvist har tidigare avisera att han tänkt sluta i landslaget efter sommaren 2020 räknar med att vara med även nästa år. 

– Som det känns i dag så kör jag vidare med landslaget till sommaren 2021, säger han. 

Fotbolls-EM var planerat att spelas i sommar från 12 juni och fram till 12 juli. Men spridningen av coronaviruset gör att fotbollen har pausats världen över och på tisdagen sammanträdde Uefa och samtliga 55 nationsförbund under ett krismöte.

Högst på agendan stod EM 2020 framtid. Under tisdagens möte beslutades att mästerskapet skjuts fram till sommaren 2021. De nya datumen för nästa års EM-slutspel blir 11 juni till 11 juli. 

”Tror inte någon tycker det är roligt”

Landslagsspelaren Jakob Johansson var förberedd på beskedet.

– Det kom inte som en plötslig överraskning precis, det har ju varit på gång ryktesvägen ett tag. Jag tror väl inte att någon tycker att det är roligt att man skjuter på EM, men det handlar om att sätta det i perspektiv med tanke på hur världen ser ut. Det gäller att anpassa sig och EM blir sekundärt i nuläget. Man får följa experternas råd om vad som är rimligt och lämpligt. Är de överens är det rätt beslut att skjuta på EM.

Men för dig som kör rehab efter korsbandsskadan så ökar ju chanserna att kunna spela EM. 

– Ja, rent knämässigt så är det ju så. Det är givetvis betydligt större chans att knät är bättre om ett år, men samtidigt sitter jag på ett utgående kontrakt här nere (Rennes) och man vet inte hur min situation ser ut om ett år. Så i det perspektivet är det svårt att säga om det är en för- eller nackdel, men med tanke på skadan så är det så klart absolut en fördel.

”Tror inte att någon slutar”

Emil Krafth om EM-beskedet:

– Det är väldigt tråkigt. EM har man sett fram emot sen vi tog oss dit. Men samtidigt kommer det inte som en chock, de har snackat om det ett bra tag. Jag förstår att det ställs in med tanke på hur världen ser ut med det här viruset. Det är viktigare att förhindra att folk dör än att att spela EM, säger han.

Vad tror du att det här innebär för det äldre gänget med Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och Marcus Berg?

– Jag tror att alla kommer vara med nästa sommar. När det har varit med om att ta oss dit så vill de nog slutföra det. Jag tror inte att någon kommer sluta innan EM är klart.

Lagkaptenen Anders Granqvist hade beslutat sig för att avsluta landslagskarriären med EM 2020.

Nu tänker HIF-mittbacken om.

– Som det känns i dag så kör jag vidare med landslaget till sommaren 2021. Jag kommer att ha en nära dialog med Janne hela vägen. Jag har sagt att jag vill avsluta med ett mästerskap för Sverige, nu blev det inte 2020, säger Granqvist som hunnit fundera en liten tid i frågan.

– Det är långt fram och lång tid dit men om du frågar mig i dag så kör jag ett år till. Jag känner mig fysiskt bättre nu än jag gjorde i fjol vid samma tid. För mig gäller det att vara skadefri och fortsätta kriga på.

Mikael Lustig spelar också vidare

Högerbacken Mikael Lustig berättar att det var 50/50 om han skulle fortsätta i landslaget efter sommarens EM.

Men när mästerskapet nu flyttas fram ett år räknar han med att satsa vidare. 

– Är jag fit och i bra form hoppas jag att jag är med. Jag känner fortfarande att jag kan bidra med mycket och landslaget är fortfarande det roligaste som finns.

Hur har du påverkats av allt som hänt och coronavirusets spridning hittills?

– Egentligen inte så mycket, det är väl mer ovissheten som är jobbig. Barnens skola har också stängt ner och nu får både jag och min fru vara deras lärare i några veckor.

Sebastian Larsson: ”Inte ensam om det beslutet”

– Det är självklart tråkigt att ett mästerskap flyttas, det finns väl ingen som tycker någonting annat. Men samtidigt är folks hälsa det absolut viktigaste och att man får ordning på situationen som vi befinner oss i, säger Sebastian Larsson.

Hur påverkar det din medverkan? Din tanke var väl att lägga av efter EM 2020? 

– Ja, det var tanken. Att få spela det här EM:et och vara med om ytterligare ett fantastiskt mästerskap och sedan tacka för sig vad gäller landslaget. Det var väl ingen som kunde förutse det som sker nu. Så jag har väl inte hunnit tänka så himla mycket mer på det om jag ska vara ärlig.

– Grundinställningen är väl någonstans densamma som innan att man har sett fram emot ett mästerskap otroligt mycket och det gör man fortfarande. Sedan vad det får för betydelse att det ligger ett år fram nu får helt enkelt tiden utvisa.

Men du känner i nuläget att du vill spela EM 2021? 

– Det är så klart svårt att hinna ta definitiva beslut så här på rak arm men i dagsläget kan man säga att jag spelar fotboll och har sett fram emot ett mästerskap väldigt mycket. Men jag är inte dummare än att jag förstår att ett år är relativt lång tid och vi får se vad det innebär. 

– Som det känns i dagsläget har fysiken än så länge aldrig blivit ett problem för mig. Rent fysiskt ser jag väl inte att det skulle bli ett stort problem om ett år heller, men det blir någonstans svårt att jag direkt på ett besked så här ska slå fast att jag ska vara med i EM. Det är mycket som kan hända på vägen dit och jag är inte ensam om det beslutet.