Schwarz menar att han aldrig skulle tacka nej till en roll i landslaget. Foto: Daniel StillerSchwarz menar att han aldrig skulle tacka nej till en roll i landslaget. Foto: Daniel Stiller
Schwarz menar att han aldrig skulle tacka nej till en roll i landslaget. Foto: Daniel Stiller
Schwarz tillsammans med Jonas Thern. Foto: Michael, CooperSchwarz tillsammans med Jonas Thern. Foto: Michael, Cooper
Schwarz tillsammans med Jonas Thern. Foto: Michael, Cooper

"Jag tror att man hade tackat ja då – absolut"

Publicerad

Han är redo för ett jobb.

Närsomhelst.

Och avslöjar att han aldrig skulle tacka nej till en roll i landslaget.

Under tiden så delar Stefan Schwarz, 46, ut sina vinnande råd inför EM-slutspelet i sommar.

Och hyllar sin egen reinkarnation.

Det är ju frågan jag bara måste ställa.

På andra sidan telefonlinjen sitter ju en av de hårdaste fotbollsspelarna genom tiderna.

Punkt.

En man känd för sin totala kompromisslöshet när det kom till arbetskapacitet, vinnarskalle och närkamper.

En mittfältsgigant som aldrig lät snacket gå förrän jobbet var gjort ute på gräset.

En VM-hjälte som på frågan hur han skulle tackla den 40-gradiga hettan i Dallas under VM 1994 svarade:

– Vi har inte kommit hit för att känna hur varmt det är.

Stefan Schwarz stod och står för så mycket av det jag älskar med fotboll, och när nu chansen ges så måste jag ge efter för barnsligheten och fråga:

Filmade du någonsin under din karriär?

Håll andan i väntan på svaret.

Medan jag går in på de mer kittlande aktuella frågor som Schwarz gärna ger sin syn på.

"Vi hade ett par veckor av diskussioner"

Han äger en röst som inte hörs så ofta i mediebruset.

Och anonymiteten är högst medveten.

– Man ska lägga tid på de som spelar, de som är aktuella. Försöka ge dem den support som krävs, säger Stefan Schwarz kort.

Och fortsätter:

– Vad vi har gjort är ju jättekul, men fotboll står aldrig still. Det kommer nya spelare och då ska vi kunna ge dem det stödet och den uppmärksamheten som behövs för att de ska kunna utvecklas. Det är så jag ser på det.

– Det är ganska enkelt.

Schwarz var assisterande till Åge Hareide i Helsingborg 2012.Foto: Pontus Ferneman

Han säger att han nu är redo att ta ett jobb vilken dag som helst. Schwarz är numera färdigutbildad fotbollstränare, han har precis klara av den så kallade "pro license" nere i Portugal där han sedan länge är bosatt.

– Jag hade en klubb som ville ha mig nu i januari, avslöjar han.

Så snabbt på?

– Ja, vi hade ett par veckor av diskussioner, det slutade med att jag inte tog jobbet. Det finns säkert andra möjligheter som dyker upp.

Vilken klubb var det?

– Det är mellan mig och dem.

Men du har länge uttryckt en önskan om att bli tränare.

– Ja, det är en målsättning. Och jag har min tränarstab klar redan, med assisterande tränare och det runtomkring. Portugiser som jag känner mycket väl och delar syn på fotbollen med.

– Allt är förberett, så det är bara att vänta och se när det är en klubb som behöver hjälp. Då kan vi komma dit och göra ett bra jobb.

 

"Utvecklar Lewicki det spelet också så kommer han att bli en riktig världsspelare"

 

Du är redo att dra på uppstuds?

– Ja, vi är förberedda. På ganska många situationer. Vi studerar olika ligor och är förberedda.

Tänker du främst Portugal, eller är ni beredda på att ta jobb internationellt och kanske även i Sverige och allsvenskan?

– Fotbollen spelas i hela världen. I tränarjobbet så måste man vara flexibel, förberedd för att verka i olika dela av världen. Både i Europa och utanför.

"Han är intressant - bra karaktär"

Många experter talar om att de nu se Stefan Schwarz reinkarnation i det svenska A-landslaget.

Och det är svårt att ta fel på originalets entusiasm när Malmö FF:s Oscar Lewicki kommer på tal.

– Han är intressant. En ung, intressant spelare. Bra mentalitet. Bra karaktär, börjar Schwarz.

– Han (Lewicki) gör många andra spelare bättre på planen, ger andrum tull de offensiva spelarna. Han kommer att utvecklas och bli en riktigt bra spelare. Det tror jag nog. Han har också ambitioner att utveckla sig till en bättre spelare.

– Det är en spelare som Erik (Hamrén) och hans (Lewickis) medspelare kan lita på, för det är alltid en bra nivå.

Oscar Lewicki.Foto: Andreas Sandström

Känner du igen dig i Lewicki?

– Han har en väldigt fin bestämdhet. Han går in ordentligt, är väldigt bestämd. Med en bra attityd och en bra aggressivitet när han vill vinna bollen.

– Finns det lite kroppskontakt så är det inget fel med det. Men han går inte över gränsen.

Den traditionella svenska mittfältsspelaren är lite av en utdöende art. Den som göra sina medspelare bättre men väljer att inte stå i centrum.

– Du måste ha olika typer av spelare i ett lag för att ha framgång. Du kan inte alltid ha bollen, och har du inte det så måste du kunna försvara dig på ett bra sätt. Då behöver vi vissa spelare som kan styra upp det, och det tror jag alla lag med framgång har. Titta på de bästa lagen, det handlar om att återerövra bollen snabbt.

– Sen gäller det att inte bara spela tillbaka bollen, eller spela den i sidled. Du måste kunna göra en spelare och sen leverera bollen. Du måste kunna hota offensivt också.

– Utvecklar Lewicki det spelet också så kommer han att bli en riktig världsspelare.

Du följer en annan U21-hjälte på nära håll i Benfica, mittbacken Victor Nilsson Lindelöf. Är det en man för EM-truppen?

– Han har varit i Benfica nu i ett antal år och spelat i B-laget, och gjort det väldigt bra. De är väldigt nöjda med honom. Det är en professionell spelare som hela tiden vill lära, som kan spela både höger- och mittback och även defensiv mittfältare, säger Schwarz.

– Han har spelat nu i A-laget och gjort det jättebra. I eldprovet mot FC Porto på Estadio da Luz (1-2) gjorde han en ganska stabil insats. Tog inga större risker. Ju fler matcher som kommer desto mer initiativ kommer han att ta. Utvecklingen går åt rätt håll.

EM då?

– I maj kommer truppen att tas ut och får han (Nilsson Lindelöf) spela så är det säkert ett namn som kommer dyka upp, med flera andra.

"Man ska aldrig vara nöjd"

Han imponeras fortfarande av U21-landslagets bragd i Tjeckien.

Och det var en bekant taktik som ledde fram till EM-guldet förra sommaren, menar Stefan Schwarz.

– Det var framför allt att man visste vilka styrkor och svagheter man hade som ett lag. Håkan Ericson visste att man inte kunde konkurrera med portugiserna med teknik, fart och kreativitet - utan de fick göra det på ett annat sätt,

– En bra organisation defensivt, lojalt och taktiskt bra. Vänta på sina omställningar eller motståndarnas misstag.

 

"Zlatan kan avgöra en match hursomhelst, när som helst och ur vilken situation som helst"

 

Jag kände direkt att man spelar som det svenska A-landslaget glömt bort att spela under många år. Tänkte du likadant?

– Man måste titta på vilket spelarmaterial man har. Hur man får ut mest av sina spelare. Men med (Erik) Hamrén under de senaste två matcherna, play off mot Danmark, så såg det också väldigt bra ut. Man kände en trygghet, Sverige hade två bra matcher och det bådar ganska gott inför EM.

– Men man ska aldrig vara nöjd.

Henrik Larsson var av den meningen att det var ett annorlunda Sverige som spelade mot Danmark. Håller du med?

– Ja, absolut. Det var mer cyniskt. Spelarna höjde sig också, det såg ut som att alla var synkade. De visste vad de skulle göra på planen.

Då måste ju följdfrågan bli: Om du tycker att Sverige var cyniska nu, har de spelat för naivt tidigare?

– Jag tror alltid att man har visioner, och det är inte enkelt att vara förbudskapten när man har så få dagar att jobba med det taktiska. Det är alltid positivt med tränare som vill bryta mönster, och man måste ge en eloge till Erik Hamrén för att han kunde komma tillbaka och byta system.

– Och se att det blev ett bättre resultat med det sistnämnda.

"Zlatan kan avgöra en match hursomhelst"

Spelsystemet är en sak.

Men som mästerskapsveteran så vet Stefan Schwarz att det finns fler viktiga nycklar under en turnering där pressen är enorm.

– Man spelar alltid för att vinna matcher, det gör man. Men man försöker att inte vara dumdristig, tappa organisationen och man ska i alla fall förlora första matchen. Kan man inte vinna den så ska man inte förlora den. Då är man fortfarande med.

– Sen ska vi inte glömma att vi har en spelare som Zlatan. Han kan avgöra en match hursomhelst, när som helst och ur vilken situation som helst. Det är en stor fördel att ha Zlatan. Det kommer inte att räcka att motståndarna har en man på honom, jag tror man kommer dubbla upp med markering och det ger utrymme åt andra.

Zlatan Ibrahimovic.Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Vad ser du för andra nycklar?

– Jag tror det viktiga är att Hamrén, hela staben och plus läkarteamet, under vårsäsongen nu har väldigt bra koll på hur mycket eller lite spelarna spelar. Har dagliga diskussioner med spelarna.

– Sen lägga upp program inför EM så att alla spelare kommer dit i toppform, så att alla kan prestera maximalt. Det är ju så många matcher på kort tid.

– Sen när man gör sina byten så ska man ha minst lika bra avbytare, eller till och med spelare som kan göra det ännu bättre.

Schwarz sammanfattar:

– Det är de små detaljerna som avgör matcher i mästerskap. Taktiska detaljer, fasta situationer. Vara förberedda på alla typer av scenarion.

– Det är de här punkterna som är den stora hemligheten. Det krävs mycket skicklighet i ledarstaben och i läkarstaben för att få spelarna i det skicket.

Hur ska annars en förbundskapten verka i ett mästerskap där pressen är så stor?

– I fotboll finns det inga rätt eller fel...

... förutom resultaten då...

– Resultaten är det som räknas. Framför allt är det viktigt att spelarna känner sig fräscha, att de får en bra återhämtning.

– Inför ett EM så har man lite mer tid där man kan jobba med det taktiska, och kanske mindre med det fysiska. De som inte spelat så mycket får göra lite mer jobb, men annars handlar det om att få det kollektiva att funka.

– Sen att få spelarna att trivas bra tillsammans.

Du pratar om att folk ska trivas, men allt var ju inte mysigt i 94-laget. Det gick historier om att du och Jonas Thern sprang och jagade varandra på träningar och Tommy Svensson fick bryta passen...

– Haha, när man tränar så vill man träna på en hög nivå. Vi är vinnare allihop. Vi kan visa våra känslor på det sättet. Det är inte som andra jobb, vi kan visa känslor utan att det får större konsekvenser, säger Schwarz med ett skratt.

– Vi tänkte inte på det, Jonas och jag, det var mer Tommy Svensson som ville ha oss i hundra procentig form till de viktiga matcherna.

"Jag tror att man tackat ja då"

Så vem ska då ta över efter Erik Hamrén som lämnar förbundskaptensjobbet efter EM-slutspelet?

Stefan Schwarz är försiktig i sina gissningar, men kommenterar ett par namn.

Henrik Larsson.

– Ja, det kan vara en. Han är ett stort namn, inte bara i Sverige utan i Europa. Han har som tränare gjort det bra med små medel.

Schwarz tillsammans med Jonas Thern.Foto: Michael, Cooper

Jonas Thern.

– Han har bra ledaregenskaper och var en fantastisk lagkapten under åren i landslaget. En bra ledare.

Skulle du själv vara sugen på en roll i en ny landslagsstab?

– Om förbundet hade kommit och frågat så hade det varit väldigt, väldigt intressant, säger Schwarz.

– Om man ser till vad landslaget har gett mig, vad det har betytt för en själv. Det hade självklart...., jag tror man hade tackat ja då. Absolut.

Du hade samtal med generalsekreteraren Håkan Sjöstrand nyligen när han var i Portugal - talade ni något om framtiden då?

– Vi har alltid en bra dialog. Vi pratar om fotboll och allt möjligt som personliga vänner.

– Tränare, eller kandidater, sköter de själva. Denna gång hade jag ett trevligt tillfälle med Håkan och hela förbundsstyrelsen.

"Tror aldrig att jag filmade"

Så hur var det då med Stefan Schwarz relation med filmningar?

Jag tror ni vet svaret.

– Nej, jag tror aldrig att jag filmade. Nej, inte ens när jag fick hälsenan avsliten eller åkte på ett benbrott. Jag hade inte det i min repertoar, säger Schwarz.

– På vår tid så blåste inte domaren så mycket, nu skyddar man spelarna mer. Självklart så har spelarna blivit snabbare, och gör man något i hög fart så kan det ut som att det filmas lite.

– Men jag tror främst att det beror på karaktär, mentalitet och personlighet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag