Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag önskar att jag hade sagt det då”

Kasper Schmeichel om när Eriksen föll ihop
Foto: ANGELIKA WARMUTH / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: WOLFGANG RATTAY / BILDBYRÅN

Trots Christian Eriksens kollaps tvingades Danmark spela klart EM-premiärmatchen. 

Nu berättar förbundskapten Kasper Hjulmand att spelarna var traumatiserade. 

– Vi tvingades av Uefa, men det var ingen mening att spela fotboll, säger Hjulmand i SVT:s EM-krönika. 

Det var den 12 juni som den danske offensive mittfältaren Christian Eriksen fick hjärttillstånd och kollapsade otäckt. 

Under EM-premiärmatchen mot Finland på Parken i Köpenhamn skulle Eriksen gå ut för att möta ett inkast men föll ihop. Hjärt- och lugnräddning startades direkt och Eriksen fördes till sjukhus. 29-åringen överlevde och danska läkarteamet meddelade under en presskonferens ett dygn senare att Eriksen var borta men att de fick tillbaka honom. 

Danmark försökte skjuta upp matchen då de inte kände sig redo att spela klart, men Uefa sa bestämt nej. Finland vann till sist med 1-0. 

Berättar nu: ”Det är obegripligt”

I SVT:s EM-krönika berättar danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand om tiden då fotboll blev sekundärt. 

– Vi tvingades spela. Men det var ingen mening att spela fotboll. Du ser spelarnas reaktioner. Vi försökte samla oss och blicka framåt. Kjaer (Simon, lagkapten), gick fram till mig och sa att han inte kunde spela vidare. Han ville byta, säger Hjulmand och fortsätter: 

– Jag önskar att jag hade sagt till spelarna att vi sätter oss på bussen och åker hem. Vi fick ett ultimatum från Uefa om att fortsätta matchen. Det jag inte förstår är att matcher kan skjutas upp om det finns covidsmitta i laget. Men när en spelare ligger död på planen så blir vi tvungna att fortsätta. Det är obegripligt för mig att man inte hade bättre beredskap. 

Danmark tog sig, sensationellt nog, hela vägen till semifinal. Väl där blev det förlust mot England. 

– Jag är stolt över spelarna. De var traumatiserade. Ingen förstod varför vi spelade klart matchen. Jag vet att det handlar om pengar och att det kommersiellt. Men det handlar också om en människas liv. 

Dejan Kulusevski om coronaoron

I SVT:s EM-krönika berättar också Sveriges förbundskapten Janne Andersson och landslagsstjärnan Dejan Kulusevski om coronakaoset som uppstod dagar innan EM-premiären mot Spanien. 

– Det var en jobbig dag (när Blågult fick positiva resultat på Kulusevski och Mattias Svanberg). Jag har aldrig varit med om det tidigare. Vi fick ett positivt svar på Dejan först sen blev det även på Mattias Svanberg. De dagarna, fram till när man kunde börja andas ut, då sov jag inte så många timmar kan jag säga, säger Andersson.

– När jag blev sjuk på riktigt så tänkte jag: ”Det är en vecka kvar till EM och jag är positiv”. Min första tanke var att jag inte kommer spela en enda minut och kan inte hjälpa mitt lag. Allt jag hade gjort var för ingenting.

TV: Kasper Hjulmand om vad han önskar att han hade sagt