Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag märkte hur varmt blod rann från ryggen”

Svenske landslagsspelaren har testat positivt för covid-19.
Albin Ekdal har sommarpratat i P1.Foto: Simone Arveda / Simone Arveda
Ekdal har gjort 50 landskamper för Sverige.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Ekdal kritiserar Zlatan i landslaget.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
...och Hamrén.Foto: PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK / PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Albin Ekdal råkade ut för en skräckskada innan EM 2016.

Nu avslöjar landslagsstjärnan nya detaljer om när han ramlade in i ett bord och fick ett djupt jack i ryggen.

– Jag märkte hur varmt blod rann ner från ryggen mot rumpan. Sedan kom yrseln. Visst hade jag druckit, men det här…, säger han i Sommar i P1.

I sitt sommarprat riktar han också kritik mot Zlatan Ibrahimovic.

Inför fotbolls-EM 2016 kom oroande rapporter om Albin Ekdal, som skulle göra sitt första mästerskap med Sverige. Den då 26-årige mittfältaren hade ramlat på en nattklubb och hamnat på sjukhus.

Ekdal tonade själv ner händelsen och sa att läkarnas prognoser var positiva. Men när Ekdal pratar i Sommar i P1 avslöjar han nya detaljer om händelsen som ledde till att han vaknade upp i en sjukhussäng.

– I trängseln och mörkret råkar jag backa in i en låg soffa och tappa balansen. Jag föll handlöst ner från en platå med ryggen före. Rätt in i stålkanten på ett bord en bit nedanför. ”Aj, helvete”, tänkte jag. Det där gjorde ju rätt ont. Men jag var snabbt uppe på benen igen, försökte spela oberörd, men jag kände att något verkligen var fel. Jag rös till i hela kroppen och märkte hur varmt blod rann ner från ryggen mot rumpan. Sedan kom yrseln. Visst hade jag druckit, men det här…, säger Ekdal.

Svimmade på toaletten på sjukhuset

Han berättar sedan hur hans minnen blir sporadiska när han får hjälp av sin vän Sebastian och flickvän Camilla. Efter att ha åkt med ambulans till sjukhuset bedövas han av starka mediciner, börjar känna skam och får panik över situationen.

– Media kommer säkert gotta sig i det här, och många andra också. Den här typen av skador på idrottsmän får snabbt spridning. Jag ser rubrikerna framför mig: ”Ekdal skadad – på nattklubb”. Hade jag redan stämpeln av att vara skadedrabbad så skulle den nu nitas fast i pannan på mig, strax under kanten på dumstruten, säger han.

Väl där var det inte slut. Ekdal låg åtta dagar i sjukhussängen och råkade ännu mer illa ut när han skulle gå själv till toaletten.

– Jag börjar kissa men när jag tar stöd mot handfatet för att hålla balansen känner jag att huvud och kropp inte orkar. Jag liksom försvinner. Några minuter dröjer innan personalen hittar mig på golvet, täckt i mitt eget kiss och med snoppen i det fria, säger Ekdal.

”Gynnar sällan laget i slutändan”

Trots att Ekdal blev spelklar till EM blev mästerskapet misslyckat. Han tror att en stor anledning till det var Erik Hamréns taktik.

– Vårt lag bestod av en världsstjärna och tio hyfsade lirare runtom som skulle hjälpa honom att dominera. Den taktiken höll inte. Att Zlatan skulle ha bollen så mycket som möjligt var alla överens om, det är rimligt när man har en spelare av den kalibern i laget. Men att förlita sig på en enda man och därmed undermedvetet glida ifrån sitt eget ansvar fungerar inte i fotbollen eller någon annan lagsport. Ingen fick ut sin nivå eller sin maximala kapacitet, säger Ekdal i sitt sommarprat.

Han fortsätter:

– Efteråt har jag funderat. Kanske var det så att många i landslaget inte klarade av att hantera Zlatans krav på sina medspelare. Hans gestikulerande och vassa kommentarer sänkte vissa spelares självförtroende, det har jag sett många gånger. Det gynnar sällan laget i slutändan.

Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00.

Olles oväntade reaktion när han gör hole in one

Klippet har sett av miljoner