Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kommer tacka ja om Janne ringer”

Riccardo GaglioloFoto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Janne AnderssonFoto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Riccardo Gagliolo gör succé i Serie A.

Nu hoppas försvararen komma med i det svenska A-landslaget - och skulle tacka ja om Janne Andersson hörde av sig.

– Min dröm är att spela för svenska landslaget, säger han.

Inför landslagssamlingen där Sverige vann mot Färöarna och spelade 1-1 mot Norge var Janne Andersson öppet bekymrad över att många av landslagsspelarna får lite speltid i sina respektive klubblag. 

När Sverige samlades berättade förbundskaptenen att han hade med svenske Serie A-doldisen Riccardo Gagliolo i bruttotruppen, men att han valde andra spelare den här gången. 29-åringen kan spela både mittback och vänsterback och han har både svenskt och italienskt pass. 

Vunnit Serie D, Serie C och Serie B 

Hans mamma är från Njurunda utanför Sundsvall, dit han åker och hälsar på så fort han får tid. Framför allt på sommaren när han får tid över. 

29-åringen har gått den långa vägen till fotbollens finrum. Från spel i Andorra, till mindre klubbar i italien som Sanremese, Pro Imperia och och Carpi. Han har gått genom hela Italiens seriesystem innan han fick sitt genombrott i Parma. 

Ödmjuk framtoning 

Han erkänner också ödmjukt att han känner sig som en doldis. 

– Jag är väl inte så känd direkt och har heller inte spelat i något Primavera-lag i någon av de större klubbarna. Jag har spelat i ligan i Andorra, San Remo och flera mindre lag. 

– Men det var i Capri som jag fick mitt genombrott. Det var då jag kände att jag verkligen kunde nå toppen och Serie A och det var då mitt liv förändrades på riktigt. Jag vann Serie C och även Serie B och nu spelar jag med Parma i Serie A.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse. 

Han har precis varit på besök i Sundsvall och Njurunda hos sin mamma Eva under landslagsuppehållet. Med 34 stycken matcher från start i Serie A och Parma följde han Janne Anderssons trupputtagning inför matcherna mot Färöarna och Norge noga. 

– Jag hoppades att jag skulle komma med, men gjorde inte det. Det vore en dröm för mig att spela för Sverige, det har jag alltid sagt. Hade Janne Andersson ringt mig hade jag tackat ja. Det hade varit en dröm för hela familjen, även för mamma och mormor och morfar. 

Tycker du att du borde vara med i ett svenskt landslag?

– Jag kommer aldrig säga att jag ska vara med, sån är jag inte. Men det är en dröm som sagt. Jag vet att om jag fortsätter att göra det bra i Serie A så kommer jag att ha en chans och jag hoppas kunna spela för Sverige en dag. 

Du känner dig svensk?

– Ja, det gör jag. Jag älskar Sverige. Jag har nyligen varit i Sundsvall och försöker att åka dit så fort jag får chansen. Men nu när jag spelar i Parma är det lite svårare att ta sig dit med tanke på att det inte går några direktflyg. Det tar sex timmar och flyga och sedan är det bil från Arlanda i fyra timmar. 

– Vi måste ha långledigt för att jag ska kunna åka och hälsa på. Jag älskar Stockholm också och där är jag ofta på sommaren. 

Hur ser du på tiden i Parma så här långt?

– Det har varit riktigt bra. Staden är perfekt och laget med. Det är ett lag med en stor tradition. Det har spelat många stora spelare här. Fabio Cannavaro, Lillian Thuram, Fernando Couto och Tomas Brolin. Brolin är stor här nere, det märks. 

– Sedan har vi en väldigt fin träningsanläggning och en fin arena. Vi har väldigt hängivna fans och vi spelar alltid inför mycket folk. 

Du gjorde ett fint mål i senaste matchen mot Udinese, berätta?

– Vi hade förlorat mot Juventus innan och behövde vinna. Vi mötte Udinese på bortaplan och låg under med 1-0. Men Gervinho lyckades kvittera till 1-1 innan paus och sedan en kvart in på andra halvlek fick jag bollen på mittfältet. Jag tog bollen, dribblade en spelare och väggspelade med Kulusevski, som slog ett fint inlägg som jag nickade i mål.

– Det var riktigt skönt att sätt dit den eftersom det betydde 2-1 och att vi sedan kunde vinna med 3-1. 

Vad är målet för Parma den här säsongen?

– Vi ska i första hand försöka att hålla oss kvar och om vi har en bra säsong kan vi hamna i mitten av tabellen. Vi har ett bra lag med många bra spelare som Andreas Cornelius och Gervinho. 

– När jag har Gervinho framför mig blir det mer att jag tar ett defensivt ansvar. Jag får inte gå upp offensivt lika mycket då. Gervinho är en spelare som är bäst offensivt och han gillar inte att spela försvarsspel så mycket, säger Gagliolo med ett skratt.