Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kände att Erik ville fasa ut mig”

Kim Källström berättar om mötet med Nederländerna hösten 2010.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Erik Hamrén var förbundskapten mellan åren 2009 och 2016.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Kim Källström ger sin syn på Erik Hamréns tid som svensk förbundskapten.

Och matchen som satte stämningen för de åren med landslaget.

– Frågan är om inte det präglade hela Erik Hamréns tid som förbundskapten. Det där haveriet i Amsterdam, säger han i Radiosportens podcast ”Matchen”.

12 oktober 2010. Svenska herrlandslaget i fotboll reser till Amsterdam för att möta Nederländerna i ett EM-kval. Landskampen är Erik Hamréns första riktiga test som förbundskapten. Han har nyligen tagit över efter Lars Lagerbäck.

Han har tidigare, i kvalpremiären mot Ungern, valt att sätta Kim Källström på bänken.

– Jag kände att Erik lite ville fasa ut mig, säger mittfältaren i Radiosportens ”Matchen”.

Förklaringen är att Hamrén vill ”testa lite nytt”, berättar Källström.

– Vi startade lite på fel fot jag och Erik var känslan.

Sen är det dags för Nederländerna på bortplan. Ett svenskt landslag med självförtroende åker till Amsterdam hösten 2010.

– Vi åkte liksom dit med känslan att vi är så jädra bra, vi ska rulla ut Nederländerna. Vi kom så jädra snett på det, säger Kim Källström i ”Matchen”.

”Blir det en lite bitter smak är den svår att tvätta bort”

Sverige förlorar med klara 1-4 och är rejält ifrågasatta efteråt.

– Det präglade definitivt det kvalet. Men frågan är om inte det präglade hela Erik Hamréns tid som förbundskapten. Det där haveriet i Amsterdam. Det blev konstig stämning för Behrang Safari blev syndabocken, för att han hade kastat ett inkast fel, men var det verkligen det stora problemet? undrar han i podcasten.

Källström fick mer speltid i kvalet, men haveriet i Amsterdam satte sina spår.

– Det var uppförsbacke från första dag för laget, men även för mig. Även om jag under kvalet spelar mycket eller i princip hela tiden, så blir det en lite bitter smak är den svår att tvätta bort. Vi var färgade av det hela det kvalet.

Sverige tog revansch mot Nederländerna senare i EM-kvalet. På hemmaplan vann Blågult efter stor dramatik med  3–2. Och Kim Källström inledde den kvällen med ett frisparksmål.