Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har slitit hårt för att komma dit”

Zećira Mušović har gjort fyra A– landskamper. På lördag kan det bli en femte.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Zećira Mušović gick till Chelsea från Rosengård i januari.
Foto: SPORTS PRESS PHOTO / PEDRO SOARES/SPP/SIPA USA SIPA USA

Hon har länge setts som vår nästa stormålvakt.

Mot USA på lördag kan Zećira Mušović få sitt definitiva elddop – när Hedvig Lindahl stoppats från att lämna Spanien.

Och Mušović har årets mål klart för sig – OS.

– Det är ett mästerskap man drömmer om. Jag skulle inte tacka nej om vi säger så.

24-åriga Zećira Mušović har pekats ut som ett stort löfte så länge nu att det är lätt, att glömma att den tidigare målvakten från Rosengård, numera Chelsea, bara att 24 år.

Och endast har gjort fyra landskamper.

Debuten var mot Ryssland i Algarve Cup i mars 2018 (3-0 till Sverige). Sedan har det följt matcher mot Italien, Tyskland (återigen Algarve Cup) och senast i EM-kvalet borta mot Island i september förra året.

Mušović anslöt till Chelsea så sent som i januari. Tyska Ann-Katrin Berger håller hårt om startplatsen mellan stolparna, men svenskan fick göra sin debut i nya klubben för en månad sedan. Och hon nollan. Vilket hon också gjorde i sin andra match.

– Jag är väldigt glad över hennes debut. Jag tycker att hon visade varför vi värvade henne, sa Chelseas stortränare Emma Hayes till football.london efter matchen.

Och Mušović stortrivs i Londonlaget.

– Det är en klubb med otroliga möjligheter. Jag känner en enorm tacksamhet att just jag har fått den här chansen. Jag har slitit hårt för att komma dit – och jag njuter.

I Chelsea spelar också landslagskamraterna Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.

– De har varit två änglar för mig under min första tid där. Jag var yr i början i ett nytt samhälle och en ny kultur. Jag fick mycket hjälp av dem. 

Står hon mot USA?

På lördag när Sverige möter världsmästarna och världsettan USA på Friends arena i en träningslandskamp, är chansen stor att Mušović kan lägga en femte landskamp till de övriga.

Detta eftersom den ordinarie målvakten, Hedvig Lindahl, inte kunde komma till landslagssamlingen. Hennes spanska klubb, Atlético Madrid, har haft flera positiva fall av covid-19.

Mušović vill dock enbart fokusera på sin egen prestation och sitt eget spel. Och inte prata om en konkurrenssituation i landslaget.

 – Jag har lärt mig den senaste perioden i Chelsea. Framför allt att jag ska fokusera på mig själv, min egen process och min egen utveckling. Det är den som spelar roll i längden. 

OS – årets stora idrottshändelse

Till sommaren hägrar OS i Tokyo. Ett mästerskap bara två målvakter ska tas ut till.

– Det var ett egoistiskt beslut att gå till Chelsea och maximera mina chanser. Jag vet inte om det går att komma till en bättre miljö med världsspelare på varje position. Jag är otroligt tacksam att jag får uppleva detta under min karriär, menar Mušović .

– Ett OS är ett mästerskap många drömmer om, likaså jag. Det är något man vill vara med på. Jag tackar inte nej kallelsen om vi säger så.

Förbundskapten Peter Gerhardsson om målvaktskonkurrensen i landslaget:

– Den är större nu när Hedvig inte är med. Men utvecklingen som spelare gör man inte i landslaget, utan i klubblaget.

Förutom Zećira Mušović är Häckens Jennifer Falk och Eskilstunas Emma Holmgren uttagna i den trupp som möter USA på lördag (10 april) och Polen borta (13 april).