Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Tror det har påverkat – tror att jag är färdig"

Håkan Ericson, dagen efter Sveriges uttåg.
Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS
Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS

LUBLIN. Håkan Ericsons tid som förbundskapten för U21-landslaget är över. 

Han har jobbat för svenska fotbollförbundet i över 20 år och varit förbundskapten de senaste sex åren, men i december kom beskedet att han inte får förlängt kontrakt.

Nu lämnar han, och är osäker på vad framtiden har att erbjuda.

– Tack livet, det har varit häftigt, säger Ericson och samtidigt med sig av sina tankar kring varför han tvingas lämna.

I och med Sveriges 3-0-förlust mot Slovakien i gruppspelets sista match i U21-EM tog mästerskapet slut för svensk del, och så även Håkan Ericsons tid som förbundskapten. 

Beskedet att inte förlänga med förbundskaptenen kom redan i december, och trots att en lång tid har gått är Ericson fortfarande osäker på exakt varför han får gå. 

– Jag kan inte svara på det, jag har inget konkret. Jag har givetvis tankar och saker jag tror har påverkat. Men det är mina egna tankar. Jag känner att motiveringen att inte fortsätta som U21-förbundskapten är att de tror att jag är färdig med det här jobbet, att hitta motivation till att fortsätta.

– Men jag drivs av utveckling och processer, och jag tror att jag hade haft den (motivationen).


LÄS ÄVEN: Svensk supporter allvarligt skadad på midsommarfirande.

"Ibland har jag varit för ärlig"

När Håkan Ericson ska försöka sätta fingret på varför han får sluta är det en sak som han särskilt återkommer till.

– Jag måste få gå mina egna vägar för att det ska bli bra. Ibland har jag kanske gjort det för långt och varit för ärlig. I en politisk organisation ska man oftast vara så politisk som möjligt och jag har nog inte alltid varit det.

Han berättar även att han satt ner med fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand dagen efter att han fick beskedet om att han inte får fortsätta sitt arbete inom förbundet. 

– Jag tycker att vi har haft en proffsig relation, jag och Håkan Sjöstrand, och vi har haft en rak dialog. Vi hade ett samtal och satt i flera timmar och pratade dagen efter att jag hade fått beskedet att jag skulle få gå. Jag tycker att det visar på stort ledarskap hos honom.

Vet du vad du ska göra nu? 

– Jag letar fortfarande och diskuterar fortfarande med några trådar. Det är allt från att vara tränare igen, för klubblag eller landslag. Men jag har även kontakt i näringslivet där det finns förfrågningar. Ett annat alternativ är att arbeta som föreläsare.

– Jag har skickat cv:n till lite olika hörn i världen. Både vad gäller klubblag och landslag. Men jag är också väldigt medveten om att det inte bara är jag som har skickat cv:n till de här ställena.

Sedan 2011 har Håkan Ericson haft stor framgång som svensk förbundskapten. Han har kvalat in till tre olika mästerskap (EM 2015, OS 2016 och EM 2017) och tog som bekant guld i U21-EM 2015.

– Att kliva in i den här bubblan under de här tre mästerskapen är fantastisk. Det kommer att bli en saknad. Men man får vara stor tycker jag. Hur många har möjlighet att få vara med om tre mästerskap och att få vara förbundskapten?

– Tack livet, det har varit häftigt.

Håkan Ericsson om avskedet

Dina resultat talar i mångt och mycket för sig, spelarnas omdömen är ofta väldigt bra. Var är det du och förbundet drar åt olika håll? Har du mer klarhet i det nu?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag har inget konkret där. Jag har givetvis tankar. Jag har givetvis saker som jag tror har påverkat. Men det är mina tankar. Jag har inte fått någon riktig feedback på det. Jag känner att motiveringen att inte fortsätta som U21-förbundskapten är att man tror att jag är färdig med det här jobbet och inte har motivation att jobba en sväng till. Att man har sex år som någon slags limit för en förbundskapten. Det ligger säkert något i den erfarenheten.

Håkan Ericson hoppas att förbundet inte nöjer på grund av framgångarna de senaste åren.

– Men jag drivs ju av utveckling och processer. Jag tycker att vi behöver ta svensk fotboll ett par steg framåt på olika plan. Som jag ser det har vi inte haft någon tydlig tjänst eller organisation som bara tittar på utveckling eller omvärldsfaktorer och samlar in alla intryck vi får varje år, tar sig tid att besöka andra förbund och ser hur de gör. Nu har det blivit en omorganisation på förbundet, utan att en sådan tjänst har blivit tillsatt men med en organisation som ska fungera så. Då har man valt att göra så i stället och kanske dela det ansvaret på några människor. Det kan jag inte ha några synpunkter på. Jag bara hoppas att man inte känner sig nöjd för att vi har lyckats några år. Vi måste göra slutsatser av framgång. Den processen har jag saknat på förbundet, säger han.

Ericson säger även att han sneglat på hur Norge jobbar.

– För mig är Norge väldigt intressant. De har jobbat med fem heltidsanställda och en budget tagen från toppklubbarna och förbundet, som enbart jobbar med utveckling. Man jobbar nära universitet, beställer undersökningar, man är ute och kartlägger framgångsrika klubbars sätt att jobba, länder som hela tiden levererar med liknande befolkningsmängd. Man har fått loss 360 miljoner för utveckling. Jag är rädd att Norge kommer i fatt oss om vi inte har samma infallsvinkel. Men jag har inte full och klar insikt i hur förbundsstyrelsen, Sjöstrand och Richt, tänker hur den här organisationen ska se ut. De har säkert planer på hur det här ska fungera. Det kommer det säkert.

Man planerar ett nationellt träningscenter nu. Du har inte varit involverad i den dialogen alls?

- Nej, det har jag inte. Den frågan har drivits sedan 2006. Det är en lysande idé om man kan få till det.