Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har all förståelse för att de blev förbannade”

Olof Lundh släpper boken ”Landslaget enligt Lundh”.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: Bazar Förlag
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Spelet bakom kulisserna i bevakningen av fotbollslandslaget.

Det är temat när Olof Lundh släpper sin nya bok ”Landslaget enligt Lundh”.

I boken berättar han bland annat om Zlatans konflikter i landslaget och om sin egen konflikt med familjen Nilsson Lindelöf.

– Den enkla vägen hade varit att skita i att skriva eller att skriva något om att Ronaldo har köpt en ny bil så hade alla varit nöjda, säger Olof Lundh om bråket.

Efter ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” och ”Allsvenskan enligt Lundh” ger fotbollsjournalisten Olof Lundh nu ut sin tredje bok.

För SportExpressen berättar han om tanken bakom ”Landslaget enligt Lundh”, som egentligen skulle ha kommit ut inför EM.

– Men det behöver inte vara fel att den kommer ut nu, säger Lundh.

– Det visade senaste landslagssamlingen. Det var stort intresse kring både Dejan Kulusevski och förbundskaptenernas löner. När jag fick frågan om att skriva en ny bok kände jag att det finns en del om och kring herrlandslaget som aldrig skrivits, att det finns historier om landslaget och hur vi bevakar landslaget som tål att berättas och som tål att diskuteras.

I boken beskrivs jakten på nyheter, avslöjanden bakom kulisserna och hur bevakningen av landslaget förändrats under de senaste tjugo åren.

– Jag vill ge en heltäckande bild av hur jag har upplevt att det varit att följa landslaget. Jag kan känna att jag själv saknade något sånt när jag växte upp och följde landslaget som supporter under tre stora mästerskap och reste på matcher. Jag skriver egentligen boken för mig själv, säger Olof Lundh.

För den 25-årige Olof?

– Lite så. Om Mats Olsson eller Hans Linné på Expressen hade skrivit en sån här bok om hur det var att följa landslaget hade jag slukat den.

Olof Lundh skriver om Zlatan i landslaget

I boken berättar Olof Lundh också om hur Zlatan Ibrahimovic gick hårt åt sina landslagskamrater. Bland annat har Lundh pratat med en spelare som beskriver det som ”det värsta han varit med om” när Oscar Lewicki blev utskälld i omklädningsrummet.

Dessutom skildras Zlatans konflikt med Fredrik Ljungberg.

– Jag är övertygad om att det hade funnits mer om jag fortsatt gräva men jag vill ge en helhetsbild, varför det blev så polariserat mellan Ljungberg och Zlatan. Att de var divor bägge två på sitt sätt och att ledare inte kunde hantera det, säger Lundh.

I boken skriver han också om hur landslaget ofta skämtade bort Zlatans beteende eftersom förbundets ledare var rädda för att stöta bort honom.

– Det blev en rätt deppig tystnadskultur och många ja-sägare kring Zlatan. Och där får man ju försvara honom, det är inte så att han valde det från början. Det blev ja-sägare i stället för att man vågade säga något från början. Det betyder inte att jag inte tycker han är Sveriges bästa spelare genom alla tider men man måste alltid kunna se den andra sidan. Det är knappt någon spelare som har pratat om det. Det är rätt fascinerande att Albin Ekdal fyra år efter att Zlatan lagt av i landslaget kan sträcka sig till att reflektera om att ”många kring landslaget inte klarade av att hantera Zlatans krav på sina medspelare”. Vi vet ju att det var så men han vågade inte säga rätt ut hur det var.

”Tror inte vi vann så många läsare”

Ytterligare en konflikt som tas upp i boken är den mellan Olof Lundh själv och Victor Nilsson Lindelöf. 

När mittbacksstjärnan tackade nej till landslaget i mars 2019 av ”personliga skäl” i samband med att han skulle bli pappa uppgav Fotbollskanalen att det bland annat berodde på att Nilsson Lindelöf var besviken över att den nära vännen John Guidetti var petad. 

Publiceringen ledde till att Victor Nilsson Lindelöf bojkottade Fotbollskanalen under en period och att hans fru Maja Nilsson Lindelöf skrev ett långt blogginlägg där hon kritiserade Lundh för att inte respektera hennes familj.

– Det är klart att man reflekterar över om något gått fel men som jag skriver i boken tror jag fortfarande på de uppgifter jag fick. Om man ser till vår första artikel var den mer mångfacetterad än vad folk ville ge sken av. Sedan har jag all förståelse för att de blev förbannade och irriterade. Men jag tar det, säger Lundh och fortsätter: 

– Den enkla vägen hade varit att skita i att skriva den eller att skriva något om att Ronaldo har köpt en ny bil så hade alla varit nöjda. Folk tror att vi skrev det för att vinna läsare men jag tror inte att vi vann så många läsare. Om vi gjorde något förlorade vi snarare läsare.

Trots stormen mot honom själv tycker inte Lundh att han själv påverkades särskilt negativt av händelsen.

– Jag hade nog mått betydligt sämre om jag hade trott att vi hade fel, vi bedömde det som trovärdiga uppgifter då och nu. Sedan betyder inte det att man går helt opåverkad genom en sådan storm. Men så är det, det är följden av att bevaka fotboll, det engagerar många. Jag resonerar om det i boken, att vi inte kan välja att inte skriva om att Zlatan blir delägare i Hammarby för att alla i Malmö kommer börja hata honom. Det går inte. Så är det tyvärr ofta med nyheter i fotbollens värld.