En av landslagets längsta karriärer går mot sitt slut. Lasse Richt, 63, gör sitt sista mästerskap som landslagschef. Ett landslag som han varit chef över sedan 1998.
Att han skulle sluta det här året bestämde han tidigt.
– Jag är ju i pensionsåldern och jag är 66 år när nästa mästerskap går. Jag har funderat på det här länge och tog ett tidigt beslut. Nu får jag avsluta med ett VM-slutspel och det är ju fantastiskt, säger han.
Vad är din bild av det här landslaget och VM i Ryssland?
– Vi hoppas att vi ska vara där länge. Det är svårt att jämföra upplagor av landslag. Skillnaden med det här laget är att vi inte har några superstjärnor som vi nästan alltid har haft. Från 2000 till nu har vi alltid haft någon. Patrik Andersson, Zlatan, Mellberg, Henke förstås, Ljungberg och många fler, så det är mer betoning på laget nu, säger Richt.
Det var inte lika mycket folk i Båstad under träningarna nu när Zlatan inte var med, vad säger du om det?
– Zlatan drog ju väldigt mycket publik och människor för den spelare och människa han är nu och var för landslaget. Zlatan har ju stått i en egen klass så att säga och dragit folk vart än vi har kommit.
– Det är inte så konstigt.
Är det skönt att det inte är lika stor uppmärksamhet?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag vill ha för står uppmärksamhet som möjligt kring det svenska landslaget. Vi har ett fantastiskt gäng nu, men det är inte samma star quality som det var tidigare på några av våra spelare.
LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler
Richt om samtalet med Zlatan
När du ringde Zlatan och han sa definitivt nej, hur var det samtalet?
– Vi pratar med jämna mellanrum och vi kom in på landslagsfrågan. Och då sa han till mig: nej, jag kommer inte att vara med i VM. Det var inget dramatiskt i det, jag hade det på känn.
– Samtidigt hade jag en känsla i december att han kanske skulle tacka ja igen och ville vara med. Han var ju väldigt tidigt i gång med att spela för Manchester United, utan att vara klar. Hade han väntat en månad extra kanske han hade kunnat spela lite mer.
Varför hade du känslan av att han skulle tacka ja till landslaget igen?
– Jag fick den på något sätt, man kanske kan kalla det hopp. Men jag fick en känsla där, även om den var kortvarig.
Vad har du Zlatan sparad som i mobilen. Står det bara Zlatan eller vad står det i din telefonbok?
– Det är inte värt att jag säger det för jag kan ju tappa telefonen någon gång.
Du har alltså ett kodnamn för honom i telefonboken?
– Man vet aldrig...
MISSA INGET! Få de senaste nyheterna om VM-lagen – direkt i Messenger
”Innebär att det blir konflikter”
Vad har varit bäst med att vara landslagschef för Blågult?
– Det har varit kontakten med spelarna. Man kommer väldigt nära och blir nästan som en familj. Just sammanhållningen i laget och att komma in i omklädningsrummet efter att ha vunnit en match. Den känslan är obeskrivlig.
Du är kanske inte lika populär hos oss journalister som bevakar landslaget som hos spelarna. Tidigare spelare och de som är med nu hyllar ofta dig, varför tror du det är så?
– Det är väl roligt att höra. Min roll är att försvara vår domän eller vad man ska säga. Det kan ibland innebära att man får ta några obekväma beslut, gentemot er som är lika nära som oss vid särskilda tider. Då har det funnits tidpunkter när vi fått sätta upp lite restriktioner och det är någon som ska säga nej till slut.
– Det innebär att det blir konflikter, men det är inte jätteofta. Det svåraste är att när en spelare säger att han inte vill prata med den tidningen eller den personen, då blir det problematiskt. Men då är det min uppgift att skydda spelarna och säga nej, för spelaren går i första rummet hos oss.
Hur upplevde du det när Lars Lagerbäck valde att skicka hem Olof Mellberg, Zlatan och Chippen den där gången då de brutit mot reglerna i landslaget. Var det svårt att välja sida för dig då?
– Nej, i ett sånt fall är jag lojal mot vår förbundskapten. Det är han som ska ta beslutet och det gjorde han efter diskussionerna med en massa andra människor. Sedan är det jag som får städa upp så att säga och får ta spelarna sedan och ta samtalet med dem. Jag såg till att de kom skyddade hem och sådana saker.
– Det var en väldigt jobbig situation. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. När vi åkte ut mot Holland i EM 2004 var ju jobbigare. Där är det ju en sorgesituation där vi är nära att gå vidare.
LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM
”Satte Olof och Fredrik i samma soffa”
Och sedan var det incidenten med Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg i VM 2002, hur upplevde du den?
– Det blev mumma för medierna för ni hade kameror tio meter därifrån.
Ja, men du kan inte säga att inget hände?
– Nej, det har jag aldrig sagt. Men däremot tyckte jag vi hanterade det bra efteråt. Vi satte både Olof och Fredrik i samma soffa när det var dags för pressträff samma dag. Incidenter händer ju på träningarna hela tiden, men kanske inte så där som det var mellan Olof och Fredrik, men att det smäller ibland det händer ju och att man blir förbannad på varandra.
Vad tänkte du när du såg det?
– När jag såg kamerorna också så tänkte jag väl att det skulle bli väldigt stort. Men jag tyckte som sagt vi hanterade det så smart som möjligt.
Vad ska du göra när du nu går i pension?
– Det kommer jag fundera på efter VM. Jag är ingen orolig människa så jag behöver inte göra något. Jag ska hålla kontakten med fotbollen på något sätt.
Jag gissar att du säger att Zlatan är den bäste spelare som någonsin spelat i landslaget?
– Ja, Zlatan är den bäste. Vi har aldrig haft någon som han och kommer inte att få det heller. Det går inte att säga någon annan.
LÄS MER: Fotbolls-VM 2018 – allt du behöver veta
Richt: Han är den mest underskattade
Vem är den mest underskattade då?
– Det finns väldigt många. Men de som fick lite beröm i medierna men som var otroligt viktiga för ett lag. Spelare som Tobias Linderoth, Mattias Jonson och Niclas Alexandersson gjorde ju ett extremt hårt jobb och jobbade hårt för att andra skulle bli bättre. Det finns många fler också, men just de spelarna var väldigt underskattade.
Vad är det bästa du uträttat som landslagschef?
– Jag var chef för 55 människor 1998 när vi startade och det har vi jobbat med. Jag har ju arbetat för att herrlandslaget ska vara en egen del på förbundet. Det är så pass mycket jobb som ansvarig bara för herrlandslaget så det är jag nöjd med.
– Det är en sak som jag är väldigt nöjd med. Jag är en administratör i grunden. Bra på logistik, vad människor vill ha. Att vi utvecklat hela den biten till snudd på perfektion. Vi missar sällan någonting. När vi gör det märks det tydligt i dag.
– Vi har kommit på en nivå där vi tänker på många detaljer.
Ditt största misstag då?
– Det är väl det första man glömmer. Jag kan inte säga någon särskild situation, men det är klart att jag har gjort misstag och massor med beslut som inte var de bästa. Men de har jag förträngt.
När du tänker tillbaka på landslagskarriären, vad kommer du minnas mest?
– Den glädje som finns och omklädningsrummet efter en seger är den bästa känslan. Det är den sanna glädjen och det är därför vi håller på. Att vinna matcher är allt. Då blir ni journalister nöjda också.
LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 2018
LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018