”Jag fick en blackout – trodde inte det var sant”

Robin Scherdin
Foto: Instagram.
Robin Scherdin.
Foto: Instagram.
Robin Scherdin.
Foto: Instagram.

Han har rest från norr till söder, sett Sverige åka ur mästerskap och bevittnat Fredrik Ljungbergs euforiska nick i VM 2006. 

Robin Scherdin är mannen bakom kända Instagram-kontot ”Kanna_pa” med över 11 000 följare. 

Nu berättar han om kändisskapet, gemenskapen inom supporterkulturen, och dessutom utser han sitt bästa mästerskapsminne. 

– Jag fick blackout då, man trodde inte att det var sant, säger Scherdin. 

Det hela började under den där magiska sommaren 1994. En sommar där vi än i dag minns som en lång, succéartad, blågul dominans. Det var också då Robin Scherdin blev förälskad i sporten fotboll. 

– Jag var åtta år gammal. Jag har svaga minnen men jag kommer ihåg att jag var med släkten när farmor fyllde 60 år. Efter det började jag gå på matcherna med min pappa på Råsunda. Första mästerskapet var 2006, VM i Tyskland. Men det har faktiskt gått i vågor det där med mästerskap. Mellan åren 2011 och 2017 blev jag hemmasupporter eftersom jag har två döttrar och är militär. Men när Sverige spelar, oavsett om det är mästerskap eller inte, så är jag alltid på plats, så det har blivit en hel del matcher genom åren. 

Robin Scherdin berättar i en intervju med SportExpressen att han älskar supporterkulturen, främst för den genuina glädjen. 

Robin Scherdin: ”Beror på vilken vakt man möter”

Bortsett från det stora engagemanget så är Scherdin också en stor supporterprofil. De senaste åren har han profilerat sig som ”Kanna_pa”-kontot på Instagram med över 11 000 följare. 

– Det är ju en spin-off på Kanna på-låten. Det var på nåt U21-mästerskap som någon hade tagit med sig en vattenkanna. Jag såg det och tyckte att det vore kul att testa något liknande. Första gången jag gjorde det var mot Malta på hemmaplan 2019. Sen dess har det blivit succé. 

Du har blivit känd tack vare en vattenkanna, hur känns det? 

– Jag var ju en anonym person innan men nu vill många komma och snacka, ta en bild och kanske en liten bira. Det är roligt men också skönt när man får ta av sig den. Det blir rätt varmt kan jag säga. 

– Ibland får jag inte ta in den (vattenkannan) på vissa matcher. Det beror lite vilken vakt man möter. Till exempel har jag inte ta in den de två senaste matcherna i EM i år. Alla blev besvikna men jag tyckte att det var skönt när det är så varmt. 

Hur reagerar vakterna när de ser en person med en vattenkanna? 

– På vissa ställen är det lite mer att de inte fattar, speciellt på större städer/arenor. Men vissa kan skratta åt det också. 

Berättar om hoten: ”Har pratat med polisen”

Men kändisskapet har också tagit med sig en del hot och hat. Robin Scherdin berättar att han, under EM, fått ta emot hatkommentarer på sociala medier. 

– Jag vill egentligen inte prata om det. Men det är ett samhällsproblem. Jag syns och hörs i media och då sticker man ut på något sätt. Vissa klara inte av det, jag förstår inte hur man kan skriva så. Jag har fått fin respons och det är det jag vill lyfta fram. Det goda kommer alltid att vinna. 

Har du polisanmält hoten? 

– Nej, det har jag inte. Jag har funderat på det och pratat med polisen. Jag kommer göra det om det fortätter framöver. Men jag vill inte lägga min tid på det här eftersom det är anonyma konton. Det krävs nästan att personen ska erkänna för att hen ska åka tid. 

Paraguay-matchen ett minne för livet

Nog om det, vad är ditt bästa mästerskapsminne? 

– Det måste vara Sverige – Paraguay 2006, just för inramningen. Det blev 0-0 i första matchen mot Trinidad och Tobago och sen det här. Minuterna tickade på och sen kom Ljungberg och nickade dit den. Jag fick blackout då. Man trodde inte att det var sant. 

Hur går det mot Ukraina på tisdag? 

– Jag tror att det blir tuffare än vad många tror. Jag säger uddamålsseger, 2-1. Isak gör båda målen. Han avgör i 89:e matchminuten. 

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just? 

– En seger. Vi börjar där.