Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag är den sista som pissar på allsvenskan”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

När Marcus Danielson inte togs ut i EM-kvaltruppen rasade spelarens agent Arash Bayat. 

Nu svarar förbundskapten Janne Andersson: 

– Jag är den sista som pissar på allsvenskan, säger han.

Inför landslagets uttagning till EM-kvalmatcherna mot Färöarna och Norge var ett av största samtalsämnena Marcus Danielsons vara eller icke vara i landslaget.

Flera experter hävdade att Djurgårdens mittback förtjänade en chans i landslaget efter hans fina säsong i allsvenskan.

Men när förbundskapten Janne Anderssons trupp togs ut i förra veckan fanns Danielson inte med. Förbundskapten Janne Andersson valde att ta ut fyra mittbackar: Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Filip Helander och Pontus Jansson – och Danielson lämnades utanför.

Det fick spelarens agent, Arash Bayat, att reagera starkt.

– Det är en riktig jävla skandal. När allsvenskan är som hetast någonsin så har man en spelare som har presterat så jävla bra hela året och ändå inte kommer med. Vad är det för signal? Vad är man ute efter? Vad förväntas av en spelare. Man pissar på sin egen liga, sa han till Aftonbladet.

Janne Andersson: ”Jag är den sista som pissar på allsvenskan”

För SportExpressen utvecklade Bayat:

– Jag respekterar uttagningen och har egentligen ingen åsikt om någon annan som blivit uttagen. Men i min värld är det ofattbart att en spelare som presterat på den nivån inte kommer med. Vad är det då som krävs? Det finns ingen annan som varit lika bra, så för mig är det smått skandalöst.

Janne Andersson EM-kvaltrupp

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Köpenhamn.

 

Försvarare: Pierre Bengtsson, Köpenhamn, Niklas Hult, Aten, Mikael Lustig, Gent, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Brentford, Filip Helander, Rangers, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Newcastle.

 

Mittfältare och anfallare: Jakob Johansson, Rennes, Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Emil Forsberg, Leipzig, Jimmy Durmaz, Galatasaray, Albin Ekdal, Sampdoria, Alexander Isak, Real Sociedad, Sebastian Andersson, Union Berlin, Marcus Berg, Krasnodar, John Guidetti, Alavés, Muamer Tankovic, Hammarby.

Under måndagen mötte Janne Andersson pressen inför landslagssamlingen, och försvarade sin uttagning.

– Jag konstaterar vad han (Arash Bayat) eller någon annan tycker, det kan jag inte göra så mycket åt. Jag kan bara jobba utifrån min övertygelse och vi tar ut de spelarna som vi tycker är de rätta att ha med. Om jag inte kan påverka det heller, så undviker jag att bry mig så mycket om det, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen fortsätter sitt resonemang:

– Vad gäller principfrågan så tar jag ut andra spelare från allsvenskan. Men man ska vara tillräckligt bra i konkurrenssituationen utifrån de förutsättningar som jag pratat om tidigare. Jag har varit 19 år i allsvenskan. Jag är den sista som pissar på allsvenskan, säger han. 

– Marcus Danielson har gjort en kanonsäsong i Djurgården. Den här gången var han utanför truppen. Vi får se hur det blir nästa gång, säger Janne Andersson. 

Sverige ställs mot Färöarna (5 september, borta) och Norge (8 september, hemma) i EM-kvalet. 

EM 2020 spelas i tolv olika länder.