Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isak stor matchhjälte: ”Killen gjord av guld”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Alexander Isak fixade straffen – och gjorde ett läckert 2-0-mål.

Efter en svag svensk insats blev Isak stor matchhjälte för Blågult som nu har ett drömläge i VM-kvalet.

Assist till målet? Målvakten Robin Olsen.

– Om han fångar bollen och det är läge så kör vi, säger Isak. 

Robin Quaison sköt ett ganska farligt skott i den 56:e minuten.

Greklands målvakt Odysseas Vlachodimos hade inga problem med att tippa ut bollen men målchansen var den farligaste som Sverige hade haft dittills i VM-kvalmatchen.

Grekland – å andra sidan – hade träffat både stolpen och ribban i den första halvleken och var det klart bättre laget på Friends arena.

Därför var inte Sveriges ledningsmål i den 60:e minuten särskilt logiskt sett till matchbilden. Blågult fick straff när mittbacken Konstantinos Mavropanos stod för en klumpig tackling som fällde Alexander Isak och var Emil Forsberg säker när han rullade in 1-0 intill den vänstra stolpen. 

Alexander Isak matchhjälte

Efter ledningsmålet lossnade det för Sverige. 

Alexander Isak fick en lång utspark från Sveriges målvakt Robin Olsen och när Odysseas Vlachodimos i Greklands mål kom ut helt fel kunde Isak slita sig loss. Målet var halvöppet och Isak avslutade med en läcker chipp över en försvarare som försökte rädda bollen på mållinjen.

– Den är inte intränad, men jag och Alex hade pratat om den innan matchen, att om chansen uppstod skulle jag testa. Jag vet hur snabb han är också och det fanns yta. Så det var bara att testa, säger Robin Olsen om framspelningen. 

Alexander Isak om situationen: 

– Jag har pratat med Robin om det. Om han fångar bollen och det är läge så kör vi.

På presskonferensen efter matchen fick Janne Andersson en fråga om Sverige hade vunnit matchen utan Alexander Isak. 

– Det är en jättehypotetisk fråga men han har avgörande kvaliteter och gör direkt avgörande grejer i den här matchen, säger förbundskaptenen.

Sverige leder kvalgruppen

Sverige vann matchen med 2-0 och har därför ett bra läge att vinna sin VM-kvalgrupp och gå direkt till VM. 

Sverige är två poäng före Spanien med två matcher kvar att spela och om Blågult vinner mot Georgien i november räcker det med oavgjort mot Spanien i den sista matchen för att vinna gruppen.

– Vinner vi mot Georgien har vi allt i egna händer. Spanien borta är en av de tuffaste uppgifterna man kan få. Men vi har gjort det bra mot stornationer förut, säger Albin Ekdal.

Han får medhåll av Emil Forsberg. Sverige har mött Spanien fyra gånger sedan Janne Andersson tog över landslaget. Bara en av matcherna, i juni 2019, har slutat med förlust.

– Vi har skapat oss ett jättebra läge och vill ta vara på det. Det blir två roliga matcher och nu längtar vi dit. Vi har visat förut att vi kan palla för trycket. Det ser positivt ut och vi åker dit med stort självförtroende, säger Forsberg.