”Skulle aldrig klaga på att jag har bra spelare”

Marcus Berg gjorde Sveriges tredje mål.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Robin Quaison.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Marcus Danielson gjorde Sveriges 2-0 mål.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sverige vann genrepet mot Armenien, men släppte in årets första mål.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den stora snackisen inför var att Isak och Kulusevski skulle bilda anfallspar.

Då imponerade... Berg och Quaison.

– Jag förstår frågan, men jag ser det inte som att vi har två anfallspar, säger Janne Andersson efter 3-1-segern mot Armenien.

Sverige öppnade den sista matchen innan EM i ett högt tempo och radade upp chanser mot Armenien.

Efter drygt en kvart kom utdelningen.

Emil Forsberg, som inte hade gjort mål i landslaget sen september 2019, vobblade in 1-0 via en frispark som gästernas målvakt i ärlighetens namn borde ha tagit.

– Det är en jättetavla, säger expertkommentatorn Hasse Backe i C More.

Ett par minuter senare var det dags igen. Och återigen via en fast situation. Marcus Danielson nådde högst på en hörna och nickade in 2-0, hans tredje mål i landslagströjan på endast åtta landskamper.

Det hade inte varit konstigt om Sverige hade gått till halvtidsvila i ledning 4-0, för Alexander Isak brände ett superläge och Sebastian Larsson fick från straffpunkten se målvakten David Yurchenko revanschera sig för tidigare ingripanden.

Berg målskytt mot Armenien

Men i stället för ett tredjemål skulle armenierna komma att reducera med en halvtimme kvar. Den stora snackisen inför matchen var att Alexander Isak och Dejan Kulusevski skulle bilda anfallspar och i den andra halvleken genomförde Janne Andersson en rad byten.

Såväl Isak som Kulusevski byttes ut till förmån för Marcus Berg och Robin Quaison. 

Och det lite mer rutinerade anfallsparet levererade direkt.

Robin Quaison chippade läckert bollen i djupled och Marcus Berg avslutade iskallt med vänsterfoten. Sverige vann därmed med 3-1, vilket innebär att Sverige har vunnit samtliga fem landskamper i år.

Dock är en annan svit bruten. Det insläppta målet var Blågults första för kalenderåret.

– Frågan är vilka som kommer starta i EM-premiären i Sevilla om nio dagar? Quaison och Berg har stärkt sina aktier, säger kommentatorn Åke Unger.

Andersson: ”Kan kombinera hursomhelst”

Janne Andersson om konkurrenssituationen på topp:

– Frågan förstår jag, men jag ser det inte som två olika anfallsspar. Tillsammans (Isak och Kulusevski) blir det inte så mycket kombinationer. Det tar ett tag. Mackan och Robin hittar varandra lite tydligare.  Vi kunde satt Alex och Dejan i spel lite oftare. Men det var okej genomfört precis som resten av laget. Mackan får göra mål, det är roligt, säger Janne Andersson.

Är Quaison och Berg mer av en enhet?

– Ja, så är det och det är inte konstigt. De har spelat mycket ihop och fungerar bra. Oavsett vilka jag ställer på planen kommer man att ha minuter med varandra. I matchsituationer lär man känna varandra på annat sätt.

Under veckan har Isak och Kulusevski ofta tränat ihop samtidigt som Berg och Quaison bildat ett annat anfallspar.  Men Janne Andersson är öppen för att ”bryta” paren.

– Självklart är det så. De här fyra spelarna, med Jordan Larsson som knackar på där bakom, man kan kombinera dem lite hursomhelst och det kommer bli bra.

– Det gäller att få ihop det här till en helhet. Jag vill ha två forwards som kan samarbeta. När vi möter lag där vi har mindre bollinnehav är det viktigt att våra forwards kan skapa saker på egen hand. Ingenting säger att Dejan och Alex inte kan det. Idag är det mindre ytor och svårare att ta sig fram. Tillsammans tycker jag inte att vi fick till det på det sättet. Det var inte deras fel, vi satte dem inte i spel på rätt sätt.

Men att det skulle vara jobbigt att formera anfallet, det är det inte, enligt Janne Andersson.

– Nej, jag skulle aldrig klaga på att jag har bra spelare. Ibland kan man tycka att om man har två och de alltid spelar kan det vara lika bra, då finns det en trygghet för dem. Konkurrenssituation tryggar men skapar också oro för vem som ska spela. För mig är det ytterst att välja. Det är inte jobbigt att ha bra spelare. Det är bra att vi har det så här. Men det är inte självklart. Jag vet ibland inte om jag har gjort rätt eller fel ens efteråt.

”Det sprakade inte om oss”

Angående matchen som helhet:

– Det är en vänskapsmatch. Vi tar tag i matchen på ett bra sätt men det finns med oss att vi har en EM-premiär om inte så lång tid. Det där riktiga trycket i matchen blir det inte, inte riktigt det där bettet. I vår speluppbyggnad var vi lite oroliga. Bollen hoppar och studsar utan att skylla på något, säger han.

– Vi borde kanske valt ett längre spel emellanåt än vad vi gjorde. På deras planhalva hade vi fina anfall och bra intentioner. Vårt anfallsspel är okej. Målet vi släpper in ser jag mer som ett tillfällighetsmål. Bollen kommer rakt ut till deras spelare. Det var lite synd, nollan är alltid rolig att ha med sig.

Janne Andersson gläds åt att ingen spelare skadade sig under generalrepetitionen.

– Det är godkänt utan att det sprakar om oss. Inga blesyrer. Någon liten smäll men inget som ska störa. Det är en jätteviktig del. Jag är nöjd totalt sett, utan att allt var fantastiskt där ute, säger han.