Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ibland vill du stänga av och slippa se det”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

BÅSTAD. Jimmy Durmaz hatades och hotades under VM 2018. 

Dejan Kulusevski vill att det ska införas identifikationskrav på sociala medier eftersom det ”går överstyr”. 

Hur arbetar landslaget med att förbereda sina spelare för obehagliga situationer kopplade till hat och hot som kan uppstå under ett mästerskap?

– Vi har vågat prata om sånt som kan bli jobbigt, säger psykologen Daniel Ekvall.

– Jag tycker att det alltid ska finnas respekt i allt man gör. Ibland finns den inte där. Man pratar om oss fotbollsspelare som om vi vore robotar eller något, säger Dejan Kulusevski under en presskonferens på landslagets EM-läger i Båstad. 

Han har precis fått en fråga om den uppmärksammade målgesten i samband med målet han gjorde i Coppa Italia-finalen. När han satte fingret mot läpparna och hyssjade var det mot alla de som ”pratat dåligt” om honom under säsongen. Han tycker att det har gått över gränsen på sociala medier. 

– Det som är ganska logiskt är att man inte ska kunna skapa fakekonton, att man ska använda Bank-id för att skapa ett konto, är hans lösning på problemet.

Landslagspsykologen hyllas

Efter de hat och hot som Jimmy Durmaz fick utstå efter gruppspelsmatchen mot Tyskland under VM 2018 identifierades flera misstänkta personer, som sedan erkände. Situationen som uppstod då ledde till att mittfältaren höll ett tal på Sveriges träning i Gelendzjik, och hela landslaget slöt upp bakom spelaren. 

Vad tog ni för lärdomar av det som hände 2018?

– Ingen kunde så klart förutse att exakt det skulle hända, men vi hade lyft upp att det kan dyka upp problem under resans gång, och det gjorde att spelarna var mer mentalt förberedda på det. Vi kommer så klart ha samma diskussioner nu, säger landslagets psykolog Daniel Ekvall. 

– Vi har vågat prata om sånt som kan bli jobbigt.

Han menar att man inom landslaget pratar mycket om att det enda man ska lyssna på är åsikterna och synpunkterna inom gruppen, och försöka stänga av det som kommer utifrån.

Psykologen hyllas av landslagschefen Stefan Pettersson.

– Daniel Ekvall är en stor del i välmåendet hos spelare och ledare i landslaget. Man känner att man kan öppna sig och blotta sig om man vill det. 

Jimmy Durmaz tal på svenska träningen
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Det påverkar mer eller mindre”

Samtidigt är hat och kränkningar mot fotbollsspelare ett stort problem över hela fotbollsvärlden, och ett engelskt initiativ under våren ledde till att flera stora klubbar, spelare och förbund bojkottade sociala medier en helg i april. Pettersson säger att i och med att sociala medier blir en allt större del av människors vardag blir de också en allt större fråga att hantera för fotbollsspelare och ledare. Både i klubb- och landslag.

– Jag är fullt medveten om att det är en helt annan situation än när jag själv höll på och sparkade boll. Då var det på sin höjd att man kunde läsa i någon tidning dagen efter att någon var arg, nu står det massor med grejer överallt fem minuter efter en match. Jag är fullt medveten om att det kan ha en helt annan påverkan, och vi försöker hjälpa till.

– Men det här är en sak som påverkar mer eller mindre, det beror lite på vem man är. Är man stor och har många följare så kommer det alltid finnas folk som skriver saker som är mindre roliga eller rentav kränkande. Och man måste hantera det, men det kan vara svårt, det förstår jag. Man kan nog aldrig få bort de människorna, tyvärr.  

Dejan Kulusevski berättar att det bästa bränslet man kan få ofta är att folk har åsikter om en, att man känner att man vill motbevisa folk. Men det betyder inte att man alltid mår bra av det.

– Ibland vill du stänga av och slippa se när det är mycket på Instagram. Sedan vill man veta vad folk tycker om en också. Ibland tittar man, ibland inte. 

Landslagsspelarna uppmanas dock inte att inte använda sociala medier alls. 

– Man kan egentligen välja hur man vill göra, om man vill titta och inte ta åt sig, eller inte titta alls. Men det ska inte behöva vara så på sina egna sociala medier, säger Alexander Isak. 

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset