Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ibland har jag tyckt att 'fan vad jobbigt'”

Janne Andersson ser framför sig att Zlatan...
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
...ska ”växa in” i landslaget
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic blir kvar i Milan över 2021/22.

Samtidigt ser Janne Andersson fram emot att han ska ”växa in” i landslaget och påverka det mer än under sin första samling.

– Jag såg inte jättemycket av det i mars. Jag tror att han kände sig för och ville växa in i det, säger han.

Kontraktsförlängningen med Milan blev offentlig i torsdags efter en lång tids spekulationer – och innebär att Ibrahimovic spelar kvar i Milan till och med sommaren 2022. Några månader senare fyller han 41.

I sommar stundar ett osannolikt EM-slutspel med Sverige – och med några veckors distans är det en uppjagad förbundskapten som nu håller alla tummar för att Zlatan ska hålla fysiskt och kunna spela EM i sommar.

I sin återkomst i landslaget bildade Ibrahimovic anfallspar med Alexander Isak. Valet av forwards markerade ett plötsligt uppbrott från Robin Quaison och Marcus Berg, den duo som Andersson föredragit under hela EM-kvalet och som fungerat mycket bra tillsammans.

– Men både Marcus Berg och Robin Quaison hade haft skadeproblem när vi kom in i samlingen. Om Marcus och Robin var 100 procent hade det kanske inte varit lika självklart, men i det här fallet föll båda som startspelare, säger han.

– Zlatan och Isak ihop: Jag tror att det är intressant vem man än spelar med Zlatan. Det viktiga är att den spelaren är ganska mobil. Zlatan, med ålderns rätt, blir lite mer stationär, men är å andra sidan inåt helvete bra som stationär forward. Då måste man ha en forward med lite mer rörelse. Jag kan även se en spelare som Dejan Kulusevski spela där uppe, Emil Forsberg gör det i Leipzig och Viktor Claesson kan göra det. Alla kan spela med Zlatan, och jag tror att alla skulle fungera med Marcus Berg.

Men det blev Isak. Vad är det som kittlar med honom och Zlatan?

– Vi har bra forwards överlag. Nu spelade Zlatan och Isak ihop. Det var jättespännande tendenser i deras sätt att läsa av varandra. Zlatan är enormt skicklig, Isaks speluppfattning är jättebra. Det finns en jätteuppsida med dem, men jag säger igen: Även om vi spelar med någon av de andra har vi bra alternativ. Isak är 99:a, det känns som om han varit med hur länge som helst. Det finns fortfarande en uppsida att ta av där också. Det känns jätteroligt med Alex.

”Såg inte jättemycket av det i mars”

Zlatans återkomst i Blågult stal av förklarliga skäl rubrikerna – men även Andreas Granqvist var tillbaka i en tillbakadragen roll och gjorde inga minuter.

Andersson talar sig ändå varmt om mittbackens närvaro och ”påverkan på träningsmiljön”. I Zlatans fall väntar han sig ett liknande bidrag framåt, men såg ”inte jättemycket” av det under samlingen i mars.

– Zlatan är van vid att byta klubb. Det jag gjorde med honom är precis som jag hade gjort när jag värvade en spelare till Halmstad eller Norrköping. Jag pratade med den spelaren innan och förklarade att ”så här jobbar vi, så här spelar vi, så här gör vi”. Jag gjorde så med Zlatan också. Och kommer du in i en helt ny miljö, ett helt nytt lag, då är inte det första du gör att försöka påverka allt. Zlatan kom in, anpassade sig till det vi gjorde, säger han. 

– När man pratar fotboll med Zlatan, det är intressant, vilken fotbollshjärna han har alltså...men hans påverkan på det här laget kommer att växa. Jag såg inte jättemycket av det i mars. Jag tror att han kände sig för och ville växa in i det. Vilket är klokt. Det är så man ska göra. Han bidrog på ett jättebra sätt, men jag tror att det finns en uppsida, mer att ta av. Det är en oerhört smart fotbollsspelare som kan lära flera här, och bli en halvledare för de yngre, offensiva spelarna. 

Han och Granqvist går alltså rakt in i ledarstaben när det är färdigspelat?

– Haha, nämen jag såg honom som en halvledare. Det är fascinerande. Jag har bara sett honom utifrån innan, men nu när man jobbar med honom och lär känna honom ser man mer. Den kommunikationen vi har haft från dag ett i november är så bra så det är inte sant. Så smart, klok och professionell. Jag hoppas verkligen att han är hel och frisk. Jag tror att vi kan få jättemycket glädje av honom, både på planen men även vid sidan. Den professionalismen han har är helt unik. 40 år snart, ute och kör, så klar över saker och ting. Som svar på frågan: Zlatan kände sig för, växte in i samlingen och han kommer att ta mer plats. Det kommer jag uppmuntra honom att göra.

Pratade med spelarna om Zlatan inför comebacken

Två målgivande passningar och lovordad för sin inställning i comebacken – men det var inte längesedan en framtid i Anderssons landslag såg helt omöjlig ut för Ibrahimovic. 

Vid flera tillfällen har han kritiserat förbundskaptenen och ”ledarskapet” i svensk fotboll, dels i en lång intervju med SportExpressen, dels så sent som i höstas när Dejan Kulusevski hamnade utanför startelvan i Nations League.

https://twitter.com/Ibra_official/status/1302558170741645312

I november träffades dock båda i Milano och rensade luften. Vid många tillfällen har Andersson förklarat att han vill hålla sina samtal med Ibrahimovic privata. 

Har du vid något tillfälle fått en ursäkt av Zlatan?

– Vad vi sa till varandra släpper vi inte på. Men när jag fick reda på att han saknade landslaget kollade jag om han ville träffa mig. Det ville han. Det var min skyldighet att kolla om det var på riktigt, eftersom han har skojat innan. Men det var på riktigt. I och med att han säger det och jag säger det har vi redan tagit ett steg mot varandra. När vi pratar, för mig är det...sitter du och pratar med en människa får du en förståelse för den personen. Man behöver inte hålla med varandra om allt, men man kan förstå, och för mig var det ordning och reda i den processen. Vad det innebär exakt får du gissa själv, men jag tyckte att det blev bra. Då finns inte prestige, då bestämde vi att vi är förbi det där.

Han gick ju även till angrepp på Marcus Berg och Andreas Granqvist och ifrågasatte deras färdigheter. Kunde det oroa dig att han hade kritiserat spelare som fortfarande var med i laget?

– Zlatan skapar rubriker. Hur mycket allvar det är alltid, och hur mycket han gör det för att skapa rubriker, God is Back och sånt, när han kommer upp ur en pool och jag ringer på hans telefon och sånt. Jag har skrattat åt det ibland och ibland har jag tyckt att fan vad jobbigt, men det är rubrikskapande. När vi pratar med varandra och resonerar tar vi bort det där. Nej, jag var inte orolig för det, att det skulle finnas något som låg kvar. Självklart pratade jag med en del spelare om det här innan. Inte vilket beslut jag skulle ta, för det tog jag själv.

Förvånas du av att det fortfarande blir halvstora reaktioner på ”God is Back” efter tjugo år av samma utspel?

– Det är fascinerande. Jag har lärt känna honom lite nu, jag tror att han tycker att det är väldigt roligt. Jag vet inte, men jag tror det. Det jag kan ha retat mig på utifrån tidigare kan jag tycka är ganska roligt nu när jag känner honom bättre.

Och när man inte är mottagare själv kanske.

– Ja. Nämen God is back. Det är inte mycket att kommentera. Det är vad det är.

https://twitter.com/Ibra_official/status/988900163052683264?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E988900163052683264%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fsport%2Ffotboll%2Flandslaget%2Fzlatans-vassa-pik-till-janne-andersson%2F