Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllar sin pappa - trots hård uppväxt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

DOHA. Jiloan Hamad får chansen från start igen - och hoppas slå sig in i det riktiga A-landslaget den här säsongen. 

Inför matchen mot Qatar tackar nu MFF-stjärnan sin pappa Mohammed, gerillasoldat i kriget mot Saddam Hussein, för sin lyckosamma karriär. 

- Han skjutsade mig på cykel till varenda träning, det är mycket tack vare honom jag lyckats, säger han.

Jiloan Hamad är bara 21 år, men gör redan sin andra Januariturné med landslaget - och i onsdags spelade han hela matchen när Sverige vann mot Bahrain med 2-0.

 I matchen mot Qatar ger förbundskapten Erik Hamrén honom förtroendet igen.

 - Det kändes väldigt bra mot Bahrain och jag hoppas på en lika bra match mot Qatar. Jag kom till flera lägen och första touchen var bra. Jag borde ha gjort mål då hade det varit fantastiskt, men jag är nöjd med matchen ändå, säger han.

"Har utvecklats mycket"

Hur ser du på säsongen som kommer?

 - Jag känner att jag har utvecklats mycket, även om jag var skadad en del förra året. Matcherna som jag fått spela i Europa har gett mig väldigt mycket, säsongen som kommer hoppas jag blir den bästa säsongen jag kommer göra.

Hur ser du på lagbygget i Malmö FF, ni ska ju vara med och slåss om SM-guldet i år?

 - Vi har ett skönt gäng och har värvat Erik Friberg och Simon Thern som är två duktiga fotbollspelare. Laget vi har nu ska räcka för att vinna SM-guld igen. Jag har samma känsla inför den här säsongen som inför 2010.

Hur ser du på ditt spel i landslaget?

 - Självklart är det en dröm att komma med i A-landslaget och det är det jag siktar på spelar jag bra och fortsätter utvecklas hoppas jag få chansen.

"Har alltid stöttat mig"

 Hamad tackar också sin pappa Mohammed Hamad, för framgångarna med A-landslaget och i Malmö FF. Jiloans föräldrar är kurder och har rötter från Irak. Hans far var gerillasoldat och kämpade mot Saddam Husseins regim i Irak.

 - Jag är väldigt nära min pappa. Jag vet att far och son är väldigt nära varandra men jag och min pappa har något extra. Min pappa har varit sjukpensionerad sedan han kom till Sverige eftersom han har skottskador från kriget.

 Mohammed Hamad var bland annat tvungen att vandra tre dagar med en kula i axeln innan han kunde få läkarvård. Att han skulle få se sin son växa upp och bli fotbollsproffs var knappast något han drömde om då.

 - Men ända sedan jag var fem år har han stöttat mig, skjutsat mig på cykel till varje träning när jag var yngre. Även fast vi inte har haft det så bra ekonomiskt alla gånger har han alltid stöttat och ändå gett mig det jag vill ha.

Hur var han när du var ung?

 - Han var jävligt sträng också och tvingade mig att träna till en början för att jag skulle bli bäst. På planen fick jag inte stå med händerna i sidan heller och visa att jag var trött.

Hyllar sin pappa

 - Varje gång vi hade löpning med laget skulle jag komma först, jag fick inte komma tvåa. Och när jag kom hem från en match var han hur sträng som helst, ibland vågade jag inte komma hem efter att jag gjort en dålig match.

Hur ser du på det så här i efterhand?

 - Men det är sånt som jag uppskattar nu. När han säger att jag gjort en bra match vet jag att jag gjort en bra match. Fram tills nu också. Han kommer till Malmö en månad, är där och kollar alla matcher.

Hade du lyckats utan din pappa?

 - Jag har ju ett eget driv också, men det är mycket tack vare honom.

 - Han hjälpte mig att styra mig i rätt riktning, jag är jättetacksam mot honom.

FAKTA

JILOAN HAMAD
Ålder: 21 år.
Längd/vikt: 173 cm/79 kg.
Moderklubb: BK Forward.
Kom till Malmö: Januari 2008.
Kontrakt med MFF: Till 31 december 2013.
Meriter: Ett SM-guld (2010), 4 A-landskamper, 20 U21-landskamper, 9 pojklandskamper.